Практики на горнооряховските съдии се ползват в цялата страна

Крими

30-01-2017, 11:14

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това е регистърът на отводите и изпращането по електронна поща на призовки и съобщения

Две са практиките на Районния съд в Горна Оряховица, които се ползват от почти всички останали съдилища в страната. Едното е създаването на регистър на отводите още преди 7 г. Книгата има за цел да се събират отводите на съдиите, да се анализират и да се следи дали има неоснователни отводи от конкретни казуси. Пак от горнооряховските магистрати, и то още от 2009 г. , тръгва и пращането по електронна поща на призовки и други съдебни съобщения. Електронната кореспонденция вече е факт навсякъде, но заслугата за добрата практика е призната на Районния съд в железничарския град.

3769 дела е гледал през миналата година Районният съд в Горна Оряховица, от които 3714 новообразувани и с над 200 повече от предни години. Съдът е приключил 2300 граждански и 1089 наказателни дела и така институцията, която обслужва три общини, се нарежда сред отличниците в региона. Миналата година шестима съдии бяха повишени в най-високия ранг. Над 200 са осъдените, а оправданите лица са само три. От решените 1089 наказателни дела,с присъда са приключили 35 казуса, 151 случая със споразумения , а 7 са върнати за доразследване. Осъдено е 1 непълнолетно лице за извършена квалифицирана кражба при условията на продължавано престъпление,като му е наложено наказание обществено порицание.

Държавните съдебни изпълнители са събрали общо 334 727 лв., като най-голям е делът на събраните суми в полза на граждани – 254 639 лв., следван от дела в полза на юридически лица – 71 084 лв. Заличени са 554 ипотеки и възбрани.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)