С нов кризисен център във Велико Търново ще помагат на хора в беда

Мисия

30-01-2017, 12:29

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Две иновативни къщи, всяка с капацитет от 15 места, ще бъдат изградени в квартал „Зона В”

Нов кризисен център ще бъде създаден във Велико Търново в подкрепа на хора в беда, съобщиха на пресконференция директорът на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова и главният експерт Жоро Ковачев. Две иновативни къщи, всяка с капацитет от 15 места, ще бъдат изградени в квартал „Зона В”. В тях кратковременно ще бъдат настанявани пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие или престъплението трафик на хора, също мъже и жени, останали временно без дом заради бедствена ситуация – пожар, наводнение и др.

Кризисната интервенция, включително чрез работата на мобилни екипи, както и мерките за подкрепа /индивидуална, психологическа, юридическа, социално включване/ ще са с продължителност три седмици, три или шест месеца.

Проектът на Община Велико Търново „Кризисен център за лица” е заложен в интегрирания план за градско развитие и възстановяване и попада в обхвата на зоната с преобладаващ социален характер. Изграждането му е част от одобрената инвестиционна програма по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. С Управляващия орган вече е подписан договор, а осигуреният финансов ресурс е над 2,1 милиона лева. Срокът за строителството и оборудването на двете иновативни къщи е 30 месеца. В тях ще бъдат внедрени различни системи – за пречистване на водата, за собствено производство на ток чрез слънчеви колектори и др. Така ще се постигнат икономии на разходите за консумация на ток, вода, отопление и пр.

За създаването на социалната услуга в кризисния център и за първоначалното кадрово осигуряване ще бъде разработен и защитен проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Впоследствие дейностите ще бъдат финансирани от държавния бюджет.

Като нова социална услуга, подлежаща на европейско финансиране по интегрираните планове за градско развитие, Кризисният център за лица е най-гъвката възможна. Изборът на Община Велико Търново е обоснован от потребностите за различна по вида си кризисна интервенция спрямо лица от максимално широк кръг целеви групи.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов