Държавната търговска гимназия в Свищов се обучава по програмите Microsoft Imagine Academy

Мисия

31-01-2017, 09:35

Снимка:

ДТГ Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Идеята на училището е да въведе използването на облачни технологии

И през тази учебна година ученици от Държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ - Свищов се обучават по програмите Microsoft Imagine Academy под ръководството на Теодора Спасова – ст. учител по информатика и ИТ. Най-добре представилите се в това обучение ученици ще имат възможност да се явят напълно безплатно на изпит за получаване на международно признатите сертификати Microsoft Office Specialist и Microsoft Technology Associate (MTA), като по този начин ще валидират знанията и уменията си за програмиране и за работа с бизнес софтуер.

Тези обучения и сертификации за част от проекта „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“. Глобалната инициатива Microsoft YouthSpark стартира в световен мащаб, като си поставя за цел да се създадат възможности за 300 милиона младежи в над 100 страни за образование, заетост и предприемачество. Програмата на компанията е повече от филантропия и включва редица инициативи, както нови, така и разширени - Imagine Cup, Innovate for Good, Skype в класната стая, BizSpark, Office365 for EDU, DreamSpark, DigiGirlz, Партньори в познанието и други.

Партньор по тази програма в България е Алумни клуб на завършилите Стопански факултет на „СУ Св. Климент Охридски“, който инициира редица проекти с основна цел да помогне на младите хора да се справят с предизвикателствата на пазара на труда, като им осигури възможности за образование, заетост и предприемачество. В рамките на изминалата 2016 г. по проекта „Кариера в ИТ“ са организирани кариерни срещи с над 20 000 ученици от повече от 60 училища в страната. В кампанията се включиха 15 преподаватели от СУ „Св. Кл. Охридски“ и двадесет активни членове от Алумни клуб, които са успешни и реализирани професионалисти, най-често предприемачи или управляващи директори на големи български фирми или офиси на мултинационални компании. Те са се ангажирали лично в програмата за кариерно консултиране и менторство.

ПДТГ е активен участник в проекта „Кариера в ИТ“ и предстои за трета година да сертифицира свои ученици и учители с международно признати документи на Microsoft. Идеята на училището е да въведе използването на облачни технологии (Office 365) още от следващата учебна година и така да помогне на своите възпитаници да повишат дигиталните си компетентности и да ги направи по-гъвкави и адаптивни към пазара на труда.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)