Предаваме родни измамници на гръцките власти

Крими

02-02-2017, 15:50

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

След поддържано искане от Апелативна прокуратура – Велико Търново, въззивния съд потвърди предаването на петима български граждани на гръцките власти на основание европейска заповед за арест. Предаването им се изисква за провеждане на наказателно преследване спрямо тях за извършено престъпление – измама и участие в организирана престъпна група. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Велико Търново .

Апелативният съд не уважи жалбите на задържаните и прие за основателно подържаното от Апелативна прокуратура – Велико Търново искане на Окръжна прокуратура – Русе за допускане на предаване на Росен Д., Димитър Я., Димитър Д., Борислав Д. и Димитър Г.

Срещу петимата мъже от Ветово има издадени Европейски заповеди за арест от 14 ноември 2016 г. по наказателно дело на Апелативната прокуратура - Тессалоники, Р. Гърция. Деянията, за които се издирват са престъпления „продължавана измама в съучастие на множество лица, извършена през периода 05.05.2016 – 28.06.2016г “ и „създаване и включване в престъпна организация, през 2015 г за извършване на престъпления, сред които и измами“, които по гръцкото законодателство са наказуеми с лишаване от свобода до 10 години. Решението на апелативен съд не подлежи на обжалване.
Освен петимата мъже от гр. Ветово още двама български граждани ще бъдат предадени на гръцките власти. По искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново, съдът допусна предаване на българските граждани Атанас А. и Атанас Х. Двамата мъже от гр. Г. Оряховица са обявени за международно издирване от гръцките власти въз основа на Европейски заповеди за арест, издадени от съд в Република Гърция, с цел предаването им за провеждане на наказателно преследване за извършено престъпление – участие в организирана престъпна група и измама. Решенията на първата съдебна инстанция са в срок на обжалване.
По отношение и на седемте български граждани съдът прие, че са налице предпоставките по Закона за екстрадиция и европейска заповед за арест и уважи искането на прокуратурата, като допусна предаването на издирваните лица на компетентните власти в Република Гърция на основание издадена Европейска заповед за арест. По отношение на всички са наложени ограничителни мерки „задържане под стража“ до фактическото им предаване на искащата държава.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов