Спасиха от ампутация пръстчетата на измръзналото в приемно семейство дете

Лекарите в "Пирогов" са спасили от ампутация пръстите на 6-годишното дете, прието в болницата в Търново на 16 януари с тежко измръзване на краката, съобщи „24 часа“. Момченцето, отглеждано от приемна майка в с. Долна Липница, бе транспортирано в специализирана клиника в столицата по препоръка на националния консултант по изгаряния. Тогава завеждащият първа хирургия в Търново д-р Божидар Ангелов обясни, че и десетте пръстчета на краката са измръзнали и има риск от ампутация.

"Не се е стигнало до ампутация, изрязани са само кожички. Детето е изписано в началото на тази седмица и е настанено в приемно семейство в Перник, защото всяка седмица в продължение на три месеца трябва да посещава лекар", обясни за "24 часа" шефката на Дирекцията за социално подпомагане в Търново Анжела Досева.

Предстои да бъде разгледано на комисия по приемна грижа дали жената, която е гледала премръзналото дете, ще продължи да бъде приемен родител, допълни тя. След като момчето бе прието в болница, социалните служби изведоха от дома на приемната майка и 4-годишната му сестричка. Децата били настанени при нея от година, а преди това тя се е грижила безпроблемно и за други 4 деца.

Районна прокуратурата - Павликени се самосезира след публикации в медиите и образува досъдебно производство срещу виновната за това, че е оставила дете, нуждаещо се от родителска грижа, без надзор и достатъчно грижа и с това е създала опасност за физическото, душевно и морално развитие на детето.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)