Започва приемът на документи по програма „Инвитро”

Мисия

03-02-2017, 12:52

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Близо 84 000 лева отпуска Община Велико Търново по програмата за асистирана репродукция

Близо 84 000 лева отпуска Община Велико Търново по програмата за асистирана репродукция. Средствата във фонд „Инвитро” са заложени в бюджета за 2017 година, а над 13 000 лева от общата сума са от дарения, направени по време на Коледния благотворителен бал на кмета Даниел Панов. Финансова подкрепа оказва и неправителствена организация от София. Увеличението на финансовата рамка на фонда спрямо 2016 година е с близо 20% - тогава средствата бяха 70 000 лева.

Приемът на документи за включване в програмата започва от понеделник – 6 февруари. Постъпленията във фонд „Ин витро” са целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми – предназначението им е за изследвания, процедури и лечение на стерилитет. Желаещите могат да получат необходимите формуляри на документите за кандидатстване в центъра за услуги и информация на гражданите, който се намира на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на сайта www.veliko-tarnovo.bg.

Приемането на комплектите с документи ще продължи до 6 март. Те трябва да бъдат депозирани в Общински център за услуги и информация на гражданите, чийто адрес е: Велико Търново 5000, пл. „Майка България №2. Документите ще бъдат обработени от специална комисия, в която участват лекари, акушер-гинеколози и юристи. По правилник всяка двойка или семейство може да кандидатства за еднократна финансова помощ до 2000 лева.

Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. Благодарение на кмета Даниел Панов и екипа му бюджетът за фонд „Ин витро” е увеличен и през всяка от последните четири години бе в размер на 70 000 лева, докато през 2017 година е близо 84 000 лева.

44 са новородените бебета, чиито родители са били част от програмата от началото й до днес. Сред пеленачетата има и десет двойки близнаци.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)