22 животновъдни организации бранят с открито писмо досегашния шеф на агенция в МЗХ

Мисия

04-02-2017, 09:29

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Президентът представи служебното правителство

От бранша притеснени заради застрашена устойчивост и приемственост в МЗХ

22 развъдни организации в животновъдството са изпратили отворено писмо до президента, до служебния премиер и до новия министър на земеделието. В писмото те настояват да не се приема оставката на шефа на агенцията по животновъдство проф. Васил Николов.

"В качеството си на изпълнителен директор на ИАСРЖ проф. Николов, реализира дългоочаквани проекти, като създаването на национална ДНК лаборатория, национална млечна лаборатория, с модерно оборудване на световно ниво.

Лична заслуга на проф. Николов е създаването, обогатяването и поддържането на националната генетична банка, с чието генетично разнообразие могат да се похвалят малко държави в света. Също така страната ни стана асоцииран член на ICAR –най-голямата световно призната и престижна организация в животновъдството. В пъти се повишиха качествените животни в страната, въпреки постоянно намаляващото поголовие на животните и кризата в сектора", изброяват животновъдите.

Те настояват за провеждане на спешна съвместна среща. От бранша изразяват дълбоки притеснения във връзка със застрашените приемственост и устойчивост на дейността на МЗХ, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството и ДФЗ-РА.  "Административните и техническите проблеми, които биха могли да произлязат, предвид огромния по обем проверки за допустимост и вписвания, които ИАСРЖ трябва да извърши в кратки срокове, за да започне приема по кампанията за директни плащания, са източник на ескалиращо напрежение сред животновъдите", се казва в писмото.

Според тях задълбочаващата се нормативна криза в сектора крие реалната опасност над 1000 проекта на животновъди по ПРСР да не бъдат разгледани и осъществени в срок.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)