Горнооряховски ученици пресъздадоха трудния живот на бежанците

Велико Търново Лайф

05-02-2017, 09:37

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спектакълът е дело на новосъздадения Клуб по дебати и ораторско майсторство

През какво преминават бежанците, тръгнали да търсят дом далеч от  родината си, се опитаха да разкажат в спектакъл учениците от СУ „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица. Всички артисти в симулативната игра са участници в клуба по дебати, създаден от Елка Иванова по програмата на Министерството на образованието и науката „Твоят час“.

Представлението беше първата публична проява на младите оратори, които направиха презентация какво е толерантност и обясниха на всички присъстващи каква точно е разликата между мигрант, бежанец и човек, който търси временно убежище. Кулминацията на урока беше сцената, в която участниците пресъздадоха съдбата на бежанците.

Клубът по дебати и ораторско майсторство съществува от тази година. Идеята за него е на учителката по философски цикъл Елка Иванова, която наблюдавала в часовете как тийнейджърите не успяват да изявят себе си, не винаги умеят да дебатират, да говорят на сцена и пред публика. Затова, когато стартирала новата програма на Министерството на образованието и науката „Твоят час”, г-жа Иванова веднага предложила на учениците си да направят група по дебати и ораторско майсторство.

Ученици от IX до XII клас участват в новия клуб, който е и единствен по рода си в областта.

За риториката и ораторското изкуство е била първата среща на тийнейджърите от клуба. Проф. Мариета Ботева, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, е гостувала при учениците, за да им покаже как се изнася реч, да им разкаже за това умеят ли политиците да говорят и как точно комуникират с нас през жестовете и думите, които използват.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов