Състезание по търкаляне на бурета стягат в Сухиндол

Животът

06-02-2017, 08:15

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявата е част от проявите, посветени на Трифон Зарезан

Състезание по търкаляне на бурета ще се се проведе на 11 – ти февруари /събота/ от 13 ч. на централния площад в Сухиндол. Желаещите да участват трябва да се запишат от 12.00 часа в деня на състезанието при организаторите, като трябва да са навършили 18 години. Ще се търкаля 225 литрово празно буре, тип „Барик“,  Класирането ще се извършва по време, като за победител ще бъде обявен най-бързо преминалия състезателното трасе. Класираният на първо място ще получи 30 литрово професионално дъбово буре, пълно с червено вино. Вторият по време ще бъде награден с бутилка вино, баница и суджук, а третият получава бутилка вино. Всички участници ще получат грамота за участие.

Състезанието е част от програмата на община Сухиндол, посветена на Трифон Зарезан. Проявите започват още на 9-ти февруари  с изложба на учениците от СУ „Св. Климент Охридски” под надслов “In vino veritas-за истинското вино и истината в него”. Експозицията ще бъде подредена в Народно читалище „Трезвеност 1870“ от 14 ч.

Кулминацията на празника, разбира се, е на 14-ти февруари, като в 9 ч. в храм “Св.св.Петър и Павел” ще започне празнична Света литургия за благоденствието на община Сухиндол. С шествие множеството ще се насочи към местността „Димчански завой”, където ще бъдат зарязани лозята. Празникът ще завърши с хора на Централния площад на Сухиндол.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)