Фестивали на китарата и на студентското театрално изкуство включва културния календар на Велико Търново

Мисия

07-02-2017, 09:02

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На Трапезица ще се проведат Австрийските музикални седмици

300 хиляди лева са предвидени в Рамката на културния календар според бюджета на Общината за 2017-а. Със същите средства разполагаше Велико Търново за култура и през предходната. Старата столица изпрати една богата и разнообразна година, каза в интервю за Общинското радио Нелина Църова, директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в кметската администрация. „Ролята на Общинската администрация е да създава условия да се реализират културни събития във Велико Търново. Въпреки че ограниченията в бюджета изиграха своята роля, се случиха събития, които бяха достатъчно ефектни.   Партньорствата ни с други културни оператори продължават и през тази година”, акцентира Църова.   
Вторият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” ще се проведе от 8 юли до 8 септември, съобщи ръководителят на дирекцията в общинската администрация. Всеки уикенд на крепостта „Царевец” ще бъде представен по един нов за старата столица спектакъл. Балет, класическа опера, рок-опера и мюзикъл са жанровете, които ще запленят любителите на изкуството във Велико Търново. Какви са точните заглавия обаче от Общината ще обявят след Международната туристическа борса „Ваканция и спа експо”, която ще се проведе в София от 15 до 17 февруари. Тогава ще бъде официалното представяне на едно от най-успешните културни събития – летният фестивал „Сцена на вековете”. Държавните опери във Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Бургас са партньори във фестивала. За първа година в афиша на „Сцена на вековете” със свой спектакъл ще се включи и Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов”. 
Новооткритата крепост „Трапезица” през 2017-а ще домакинства концерт в рамките на Австрийските музикални седмици. Събитието е традиционно за Велико Търново и се провежда в партньорство с посолството на Австрия в България. 
В района на паметника „Асеневци” през месец юни Велико Търново ще домакинства първия Музикален арт фестивал на китарата. Mайсторски класове, базар за консумативи, открити уроци са предвидени в програмата на музикалното събитие. 
Националният фестивал на студентското театрално изкуство „Маска и тога” е друг нов момент в календара на Велико Търново. Събитието се организира от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и читалище „Надежда”. 
Вторият международен фестивал на историческите възстановки е друго събитие в културния афиш на старата столица. Макар че по план то трябваше да е посветено на сватбите на българските царе, акцентът ще бъде променен заради две кръгли годишнини, които се отбелязват през 2017-а. Това са 820-ата годишнина от коронясването на цар Калоян и 810 години от неговата кончина по време на обсадата на Солун. 
През тази година предстои още 20-ото издание на Международния фолклорен фестивал, 22-рият Петропавловски събор, Петото международно биенале на църковните изкуства. 
С 30 хиляди лева повече в сравнение с миналата година предвижда Общинската програма „Изкуство и култура” за съфинансиране на културни проекти. Общо 50 хиляди лева ще разпредели администрацията за одобрените кандидати. На редовната сесия на 23 февруари тази година ще бъдат обсъдени и промени в статута и условията за кандидатстване, информира Църова. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)