Община Елена отделя 50 000 лв. за култура през годината

Мисия

07-02-2017, 09:24

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-голямо е финансирането на празника на града и за Празника на еленския бут

С 50 000 лева община Елена финансира над 35 събития в културния си календар за 2017 година. В сравнение с миналата година парите са повече с 5%, като отново са заложени 1500 лв. за подпомагане на театралната дейност.

Най-много са парите, по 10 000 лв., за Празника на града на 21 май и за Празника на еленския бут, който по традиция се провежда около Димитровден. Подобаващо ще бъде честването на 140-та годишнина от боевете край Елена и Марян в Руско-турската освободителна война, за което са заложени 3000 лв. Други 8800 лв. са разпределени за няколко местни културни събития, включени в календара. Вторият фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ ще бъде през април в рамките на Европейските дни на занаятите. Четвъртото издание на „Медена седянка по еленски“ е през юни. Село Чакали ще бъде домакин на XV събор на читалищата в общината, а блъсковчани ще посрещнат гости за третия празник на шарената черга. Балетната академия в с. Марян започва в началото на м. август и приключва с гала спектакъл в Елена и Марян с участието на звезди от Националния балет.
В календара на културните събития са включени още чествания на годишнини от рождението на писателите Стоян Михайловски и Емилиян Станев, поетична вечер на Мина Тодорова, Молловите дни, участие в празника „Балканът пее и разказва“.

За подрастващите през м.април ще има „Сцена на талантите“ и среща с писателката Стелияна Мартинова, а през август – здравно-информационна кампания  „Шанс за нашите деца“.

Националният празник, официални празници, важни годишнини също ще бъдат чествани, а в 16 села на общината ще се проведат традиционните събори: през месец май на Майско, Палици, Беброво, Гърдевци, Илаков рът, Каменари и  Мийковци; през месец юни на Чакали и Яковци; през месец август на Буйновци, Търкашени, Марян, Руховци, Раювци, Костел и Тодювци.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)