Първата лаборатория за глобално образование стартира в Гимназията по туризъм

Животът

07-02-2017, 10:07

Снимка:

ПГ по туризъм

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата е част от международния проект „ГлобаЛаб: Шест стъпки към глобално гражданство”

Във Велико Търново стартира глобалната лаборатория с 25 усмихнати участници – учениците от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ под ръководството на инж. Славка Проданова. Глобалната лаборатория е инструмент за повишаване чувствителността на младите хора  по въпросите на глобалното образование. Тя е част от международния проект „ГлобаЛаб: Шест стъпки към глобално гражданство“, който се реализира в България, Литва, Испания и Кипър. Целта на проекта е младежите да се замислят за тяхната роля в местната общност, в родината и в света, както и за отпечатъка, който оставят и влиянието, което оказват на останалите хора. 

В България функционират четири такива лаборатории – в София, Чепеларе, Велико Търново и Варна. Клуб „Млад предприемач“ към Студентски съвет на Икономически университет – Варна е организаторът на проявата за Велико Търново и Варна.

„Движение на хора“ е темата, по която ще работят учениците от Гимназията по туризъм през следващите няколко месеца. В края на месец май, участниците в  GlobaLab ще реализират дейност, чрез която ще повишат чувствителността на младежите в града по въпросите на глобалното образование. А дотогава им предстои учене в неформална обстановка за правата на човека, местните традиции и обичаи, законодателните норми и др.

Обучител е Нина Гаджева, възпитаничка на Гимназията по туризъм, а сега  - студентка и председател на клуб „Млад предприемач“ към ИУ – Варна.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов