РИК Велико Търново с първи организационни решения

Мисия

09-02-2017, 08:35

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

До 21-ви февруари е срокът за регистрация на кандидатите за депутати

Определени са местата за оповестяване на решенията на Районната избирателна комисия във Велико Търново, съобщи Общинско радио. Това е фоайето пред стая 219 в Областната администрация и на интернет сайта на  комисията. Определена е единната номерация на секциите в общините Златарица, Полски Тръмбеш, Павликени, Лясковец и Свищов. На свое заседание днес   РИК ще определи и номерациите на секциите в останалите пет общини от Великотърновския регион, съобщи председателят на РИК Десислава Йонкова. Запазва се правилото до 100 избиратели в район в състава на СИК да участват 5 души, от 100 до 500   – 7, и над 500 гласоподаватели – 9 членове. 
Крайният срок за регистрация на кандидати за народни представители, издигнати от инициативни комитети, партии и коалиции, е 17,00 часа на 21 февруари, а на инициативните комитети – 17,00 часа на 13 февруари. За да участват в процеса на регистрацията, комитетите правят подписка, в която трябва да присъства 1% от гласоподавателите в областта, но не повече от 1000 души, уточни Йонкова. По думите й засега няма обаждания за събиране на подписка. 
Консултациите при общинските кметове за определяне на съставите на секционните избирателни комисии трябва да се проведат до 18 февруари, а РИК ги назначава до 28 февруари, допълни Десислава Йонкова. 
15 секции с възможност за машинно гласуване бяха одобрени на територията на IV МИР Велико Търново на изборите за президент и вицепрезидент. Според председателя на  РИК членовете на комисиите са се справили с отчитането на протоколите. Ако машини за вота на 26 март се поставят във всички секции, Йонкова разчита на по-голяма разяснителна кампания и обучения от страна на фирмата доставчик. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов