Няма да се закриват паралелки в VІІ и VІІІ клас в областта

Мисия

09-02-2017, 12:40

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 2700 седмокласници и осмокласници ще се състезават за място

Два випуска ще се състезават едновременно за място в държавните и общинските учебни заведения на територията на област Велико Търново за учебната 2017/18 г., съобщи Общинско радио. Новите правила се въвеждат след влизането в сила на Закона за предучилищно и училищното образование, с който завършен VII клас се признава за основно образование. 903 ученици завършват  в региона VIII клас, миналата година те са били 864. Според анализа на експертите броят на момичета и момчетата е достатъчен за попълване на 36 паралелки.  От тях – 4 профилирани, 5 непрофилирани и 27 професионални. Пет от професионалните паралелки ще бъдат разкрити по традиция в общообразователните училища в град Елена, Полски Тръмбеш, Лясковец, село Камен и в Хуманитарната гимназия във Велико Търново.
Завършващите седмокласници са 1857, с 50 повече спрямо миналата година. Планира се те да реализират 77 паралелки по 26 ученици. След консултации на училищните ръководства с общинските администрации Регионалното управление на образованието предлага да се съгласуват 79 паралелки – 39 професионални и 40 профилирани за цялата област. „Смятам, че няма да се наложи закриване на паралелки. Има реална възможност те да бъдат изпълнени”, коментира началникът на РУО инж. Розалия Личева.
Проектът за план-прием бе утвърден от членовете на Областната комисия по заетост. Предстои да получи подкрепата и на просветното ведомство.
20 средни и профилирани училища, 16 професионални гимназии, 5 средни училища с професионални паралелки  и 2 помощни училища осъществяват държавен прием във Великотърновска област.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов