„Амалипе” организира регионален форум за спазването на човешките права

Животът

10-02-2017, 13:40

Снимка:

Амалипе

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Домакин на форума е Областната администрация във Велико Търново

"Повишаване на компетенциите на юристи по основни човешки права" е темата на регионален форум, организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”  в партньорство с Областната управа във Велико Търново. В срещата участват представители на Областната дирекция  на МВР  - Велико Търново, районни прокурори и съдии от област Велико Търново, районни инспектори и адвокати, представители на общността. Инициативата се реализира по проект, финансиран от Европейската комисия.
В област Велико Търново случаите на нарушаване на човешките права са единични. Това се дължи на добрата съвместна работа между институциите. Много важно е познаването на общността, адекватното реагиране и в чисто човешки план на нейните проблеми, коментира Теодора Крумова от център „Амалипе”. Тя сподели, че фокус на регионалния форум са антидискриминационното законодателство и ранните ромски бракове. Като добра практика може да се посочи превенцията им в община Павликени, където те са намалели от 16 преди години на 4 през 2016-та. Разговорите на тая тема в общността, обясняване на родителите, че носят и законодателна отговорност при ранен брак на детето им започва да променя нагласите сред ромите.
Увеличение на жалбите и сигналите за правото на труд и достъпа до услуги, особено в сферата на здравеопазването отчита Комисията за борба с дискриминацията, коментира нейният представител Лало Каменов.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)