Кметът на Ново село разговаря с омбудсмана Манолова

Животът

10-02-2017, 17:35

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Христо Христов поиска връщане на стария праг при провеждане на преки избори в населените места

Кметът на Ново село и председател на великотърновското Областно сдружение на кметовете и кметските наместници Христо Христов разговаря с омбудсмана Мая Манолова. Три основни въпроса са поставени на срещата, на която са присъствали и представители на Управителния съвет на Националното сдружение на кметовете и кметските наместници. Управниците са предложили общинските кметове да бъдат задължени да превеждат всичките средства от делегирания бюджет, отреден за селата и малките градове. „Оказа се, че това е проблем за много колеги. За щастие в община Велико Търново не стои подобен проблем”, коментира Христов. 
От сдружението са поставили и въпрос, свързан с възможностите кметствата да бъдат бенефициенти по големите проекти и европейските програми. На този етап за финансиране от фондовете могат да кандидатстват единствено общините. 
Съдействие за връщане на старото ниво на праг за избор на кмет на населено място от 350 на 100 жители по постоянен адрес, са поискали още представителите на сдружението.  Промяната бе гласувана миналата година от 43-ото Народно събрание. По този начин на следващите местни избори 270 660 български граждани в 1184 населени места загубиха конситуционното си право на глас, обясни Христо Христов. Анализ на сдружението показва, че  само 119 населени места са с под 100 жители по постоянен адрес, и те са предимно в районите на Кърдажли, Ивайловград и Хасково. 
По думите на Христо Христов омбудсманът Мая Манолова подкрепя исканията на организацията, обещала е съдействие на юридическо ниво. 
От своя страна Областното сдружение на кметовете и кметските наместници е изпратило писма до всички партийни централи да изпратят позицията си  за връщането на старото правило - 100 жители с постоянен адрес да имат право да избират своя управник. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов