Рекордна посещаемост през 2016 г. в комплекс „Етър”

Животът

11-02-2017, 08:00

Снимка:

ЕМО "Етър"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 80 прояви са организирани в етнографския обект

ЕМО „Етър” е домакин и организатор на над 80 прояви. Сред тях са  Европейски дни на художествените занаяти, IV Национална среща, организирана от Министерството на културата за устойчиво развитие на музеите на тема „Визуална култура и музеите”, III Национален фестивал на хумористичната песен, Училище за лазарки.

Повече чужденци, ученици и студенти, повече продадени абонаментни карти и изнесени беседи. Такива са резултатите, които постигна екипът на ЕМО „Етър” през 2016 година. През 2016 година 24 442 повече туристи са посетили ЕМО „Етър” в сравнение с 2015-та. 211 442 са преминалите през музея, от които 22 561 с право на безплатно посещение. Рекорден брой посетители – 14 534 души, по време на ХІV Международен панаир на традиционните занаяти, в който участват майстори от Судан, Холандия, Румъния, Беларус, Украйна, България. Реализирани са изложби на най-старите тъкачки и изследователки на тъкачни техники у нас – Стойна Кръстанова и Симеонка Стойчева, двете са над 90-годишни.

ЕМО „Етър” е домакин на Първият национален панаир на музейната книга. Възстановено е членството в Асоциация на европейските музеи на открито. Поставено е началото на образователна програма, свързана със старопланинската архитектура. Въведени са и  намалени цени за посещения през зимните месеци.

Данните бяха изнесени по време на годишното събрание на ЕМО „Етър”, на което гост беше Радост Балевска, представител на отдел Култура в Община Габрово.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов