120 млрд. лв. брутен вътрешен продукт след две години, ако ГЕРБ е на власт, прогнозира Борисов

В нашата програма няма празни обещания, всичко е на база икономически данни и постигнати резултати, каза експремиерът

След две години, ако ГЕРБ е на власт, ще отидем на 120 милиарда лева брутен вътрешен продукт, стига да няма война, посочи председателят на ПП ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който е във Велико Търново днес.

Борисов отбеляза, че грижата за пенсионерите ще я има, ако икономиката тръгне. Ако това стане изведнъж, тогава не могат да се реализират другите програми, за да се развие държавата във всичките си направления, коментира Борисов. Той каза, че след усилията на правителството в момента има нулева миграция и няма натиск на границата. Експремиерът бе гост на форум, организиран от сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел". Кръглата маса бе посветена на образованието.

Парите за увеличението на учителските заплати не са обещание, а факт, заяви по време на дискусията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „2015 година 3,7 млрд. лева отидоха за КТБ, без да ги усети народа. Това са двойните заплати за още три години, на учителите. През 2016 година заплатихме на Москва и Вашингтон 2-3 млрд. лева живи пари на данъкоплатеца, за тези огромни необезпечени проекти „Марица 1″ и за “Марица 3“, защото преди нас правителства са угаждали или на Вашингтон, или на Москва. Това са заплатите за още три години напред. За радост 2017 нямаме да плащаме, но излиза, че за тези две години сме разплатили 6,2 млрд, без да ги усетите от джоба си. Трябва ли да правим същите грешки? Чух отново заявки за „Бургас – Александруполис“, за „Белене“, допълни Борисов.

Той беше категоричен, че партията ще настоява да бъдат спирани социалните помощи на семействата, които не пращат децата си в училище.  "Принудата да учиш е инвестиция, която се изплаща. За да се квалифицираш, трябва да си грамотен, затова думата "принуда" не е лоша", обясни Борисов. Той подчерта, че програмата на ГЕРБ има за цел да надгради свършеното до момента. През тези две години е имало 3,8 процента икономически растеж, посочи Борисов.

След кръглата маса Борисов проведе среща с репресираните от комунистическия режим във Великотърновска област. На нея присъства и председателят на Управителния съвет на НСОРД и кмет на община Велико Търново инж. Даниел Панов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов