Йорданка Фандъкова във Велико Търново: Финансиране за образованието е гарантирано

Няма рецепта и панацея за справяне с никой проблем, но има комплекс от мерки и последователност в политиките и работата, както е в сферата на образованието. Това каза във В. Търново кметът на София и председател на сдружение ГЕРБ Йорданка Фандъкова по време на кръгла маса  „Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи“.

„Още от 2009 г., когато започнахме работа в първото правителство на ГЕРБ въведохме редица мерки и започнахме истинската реформа в образованието. Не винаги мерките са лесни и популярни, но е важно да знаеш къде искаш да отидеш. Така се роди Законът за предучилищно и училищно образование, факт е 46.7% увеличение на заплатите“, коментира пред аудиторията Фандъкова, като бе категорична, че двойното увеличение на възнагражденията, предвидено от ГЕРБ е напълно изпълнимо.

По думите й, образованието се нуждае от две неща, извън системата – финансиране, което благодарение работата на правителството на Бойко Борисов е вече гарантирано, но и гарантирана подкрепа от други институции. Нужно е тясно сътрудничество със социалните служби, а при необходимост и с органите на реда. Това е една от мерките за справяне с неграмотността.

Задължителният обхват на 5-годишните деца, въведен от ГЕРБ е друга, вече доказано ефективна мярка в тази връзка. „Това не е ангажимент на родителите, а на държавата и общините, и ние поехме този ангажимент“, каза Йорданка Фандъкова. Факт е, че държавата, при управлението на ГЕРБ, се ангажира и с финансирането на занимални, които да са безплатни за семействата, припомни Фандъкова, като подчерта важността и на занятията по интереси, финансирани по европейски програми.

„Приветствам, че една партия най-накрая откликна на нашия апел, да постави учителската професия в центъра на приоритетите си“, коментира програмата на ГЕРБ председателят на КНСБ Пламен Димитров, който във В. Търново също участва във форума. „Двойното увеличение на заплатите просто няма алтернатива“, категоричен бе той. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов