Бойко Борисов: Средствата за двойно увеличение на учителските заплати са факт

Мисия

12-02-2017, 01:51

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Средствата за двойното увеличение на заплатите на учителите са факт. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема „Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи“ във Велико Търново. По думите му, основен приоритет за ГЕРБ е образованието, защото от това зависи да има добре подготвени професионалисти във всички останали сектори.

Борисов подчерта, че тази година в бюджета са предвидени 230 млн. лева за увеличение на заплатите на учителите. “За да се увеличи двойно заплащането в сектора, са необходими около 350 млн. лева на година”, обясни Борисов. Лидерът на ГЕРБ подчерта, че от борбата с контрабандата за две години в държавния бюджет са постъпили 4,7 млрд. лв. допълнително. „На база на сметките върху това, което правихме две години и три-четири месеца, двойното увеличение на заплатите на учителите може да стане. По мои сметки можем да съберем от борбата с контрабандата още близо милиард. Ако не се разбутат системите, които създадохме, тези средства ще се генерират в държавния бюджет“, допълни Бойко Борисов.

Бившият министър-председател на България посочи, че досега увеличението на учителските заплати е било невъзможно заради стари задължения, които правителството е трябвало да плаща. „През 2015 година 3,7 млрд. лева отидоха за изплащане на обзещетения за КТБ, без да ги усети народът. Това са двойните заплати на учителите за три години. През 2016 година заплатихме на Москва и Вашингтон 2-3 млрд. лева живи пари на данъкоплатеца - за тези огромни необезпечени проекти „Марица 1″ и за “Марица 3“, защото преди нас правителства са угаждали или на Вашингтон, или на Москва. Това са заплатите на учителите за още три години напред. За радост 2017 нямаме да плащаме, но излиза, че за тези две години сме разплатили 6,2 млрд, без да ги усетят хората от джоба си. Трябва ли да правим същите грешки? Чух отново заявки за „Бургас – Александруполис“, за „Белене“, допълни Бойко Борисов. Той подчерта, че бившият министър от БСП Драгомир Стойнев е подписал договор за 10 милиарда лева за “Уестингхаус” и то без търг.

Председателят на ГЕРБ обясни още, че ще бъдат отпуснати 120-30 милиона за изграждане на физкултурни салони в училища, в които няма такива. Според Борисов е недопустимо да има столица или голям град без спортна зала.  Бойко Борисов бе категоричен, че при едно следващо коалиционно правителство, ГЕРБ няма да допусне друга партия да ръководи образователното министерство. “Ако ГЕРБ пак е на власт ви обещавам, че образованието няма да го давам”, каза той.

Борисов подчерта, че ГЕРБ не се отказва от досегашните си добри политики, които ще бъдат довършени. “Няма да оттеглим от програмата си завършването на АМ  “Хемус” и тунела под Шипка – ако не бяхме платили милиарди дългове, вече щяхме да сме ги  направили”, заяви лидерът на ГЕРБ. Според Борисов, двата участъка остават приоритетни в програмата на ГЕРБ и могат да се превърнат в реалност, ако има резерв и не се плаща за безумия, за каквито досега държавата е отделяла пари – 3,7 млрд. лева за КТБ и 2,6 млрд. лева за американски и руски централи. „Ако не докараме „Хемус“ в тази част на България, след 10-15 години няма да можете да си мислите да се сравнявате с Юга. Сега, като минаваш покрай Пловдив, все едно караш по бул. „Цариградско шосе“. Отвсякъде има заводи – 1 млрд. евро инвестиции и 140 завода“, посочи Борисов. 

Сред другите приоритети на ГЕРБ е прокарването на електронните системи в институциите. „Това е абсолютно изпълнимо. Само че в една държава или в една фирма три-четири приоритета са максимумът, по който можеш да работиш и да инвестираш. Ние заварихме София без метро, без булеварди, без южна дъга, без северни тангенти - в отвратително състояние. Нямаше нито един шадраван, нито парк в София. Там отидоха милиарди, за да се направи всичко това. Нямаше „Тракия“, нямаше „Марица“, нямаше „Струма“, нямаше „Люлин“. Нямаше пречиствателни станции“, каза още Бойко Борисов. Той гарантира пред присъстващите, че след 4 години БВП на страната ще бъде 120 млрд.

“Много искаме да се погрижим за пенсионерите и съм сигурен, че това ще стане с ръста на икономиката.  Искаме максимална социална грижа за възрастните хора. За съжаление, в коалиционното правителство нямахме достатъзна подкрепа да въведем и тридетния модел. На базата на фискалния резерв, който е рекордно висок, можем да си позволим да направим тези разходи”, коментира Бойко Борисов. Председателят на ГЕРБ обясни, че партията ще вложи цялата си политическа воля в изпълнението на поетите ангажименти.

Бойко Борисов заяви, че в момента 800 човека се обучават за сътрудници по охраната в малките населени места или по границата. По думите му, правителството е работило доста време по реализацията на тази идея. Той посочи, че след няколко месеца до година тези 800 сътрудници по охраната ще бъдат пренасочени в малките населени места или по границата. „Ако отидат към границата, ще освободим тези полицаи, които сега командироваме там, за да може те да работят вътре в страната. Така ще има по-засилено полицейско присъствие във вътрешността на страната“, посочи Борисов. Той допълни, че са направени разчети и са увеличени средствата за гориво на автомобилите, като така сътрудниците по охрана ще могат да се придвижват навсякъде. „Новите автомобили, които купуваме, са много икономични. Те са със седемгодишна гаранция. В момента МВР харчи по 9-10 млн. лева на година само за ремонт на коли. Този ресурс ще се задели и ще се дадат повече пари за гориво“, обясни още лидерът н ГЕРБ.

Според зам.-председателя на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова ПП ГЕРБ е започнала истинската реформа в българското образование."Няма икономически растеж без образовани и квалифицирани хора, в същото време това е и гаранцията за високи доходи. Това е и гаранцията за справянето с бедността и с битовата престъпност", каза тя. По думите ѝ, няколко са факторите, които гарантират добро образование - достъп до образование на всички деца, инвестиции в учителите, учебно съдържание, което отговаря на изискванията на бизнеса и по-добра среда.

"Запазена марка на ГЕРБ е разработването на програми и програмните документи - в много широк диалог с гилдиите - учителите, директорите, родителите, нашите социални партньори, и с активното участие на бизнеса", заяви тя. Фандъкова каза още, че програмата на ГЕРБ е отворена и ще очакват още предложения.

Йорданка Фандъкова отчете, че от 2009 г. до сега с последното увеличение - средствата, отпуснати от второто правителство на Бойко Борисов, увеличението на заплатите на учителите е в размер на 46,7%. Фандъкова отбеляза, че основните акценти в програмата на ГЕРБ в сферата на образованието е преодоляване на неграмотността чрез достъп на децата до образование, особено на тези от най-уязвимите групи. Като най-важни фактори за това извън системата на образованието тя посочи финансирането и работата със социалните институции. По думите ѝ, друг основен момент е не само увеличението на учителските заплати, но и привличането на млади учители и подготовката на педагогическите кадри във висшите учебни заведения. "Над 2000 училища са санирани само по време на управлението на второто правителство на Бойко Борисов", добави зам.-председателят на ГЕРБ.

На форума присъстваха Делян Добрев от икономическия екип на ГЕРБ, както и представители на работодателски и синдикални организации.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов