Три фирми се конкурират да доставят ток за Община Горна Оряховица

Животът

13-02-2017, 05:09

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Три фирми са подали оферти за доставка на елекрическа енергия за Община Горна Оряховица. Кандидатите са търговецът на „Енерго Про”, „Мост енерджи” АД – София и „Ритъм 04 – ТБ” – Стара Загора, зад което стоят собствениците на „Захарни заводи”. Това съобщи "Регнюз". И трите фирми са сред утвърдените играчи на свободния енергиен пазар. Комисията, която движи процедурата по ЗОП, се оглавява от зам. кмета Деница Коева. Пренципно са предвидени два месеца за вземане на решение, но вероятно комисията ще приключи работа доста по-бързо.
Предмет на поръчката са доставките на еленергия за всички общински обекти, включително и за уличното осветление в града и малките селища на общината. Според експертите на Общината става дума за консумация от 3 мегавата на година. Ориентировъчната стойност на доставката в поръчката е 600 000 лева без ДДС. Основен критерий при избора ще бъде най-ниска предложена цена. Очаква се промяната да донесе чувствителни икономии в разходите за ел. енергия.
Всъщност общините вече са длъжни да обявяват поръчки и да договарят доставките си за електроенергия. Според последните законодателни промени, при наличие на либерализиран пазар и свободна конкуренция доставките на стоки, в случая на еленергия, трябва да стават по правилата на Закона за обществени поръчки.
Предимствата на свободното договаряне вече се ползват от почти всички училища в региона. Големите общини в областта като Велико Търново и Свищов също са на свободния пазар.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов