В Лясковец наградиха най-добрите домашни вина

Велико Търново Лайф

13-02-2017, 17:31

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Традиционният конкурс предшества отбелязването на Св. Трифон Зарезан

Традиционният винен конкурс се проведе в Лясковец, като целта му е да се запази приемствеността между поколенията в отглеждането на лозята и приготвянето на червените и белите напитки. През годините в съревнованието са се състезавали до около 60-70 проби домашно произведено вино. Организаторите записват още един забележителен факт – все по-активното участие на лясковската жена в надпреварата за избиране на майстор-винар. 
Тази година в надпреварата за най-качествена домашна напитка от грозде се състезаваха общо 28 проби. 19 от представените вина бяха червени, а 9 – бели, като едно от тях беше розе. В конкурса участваха и 5 жени. 
Журито, което оценяваше вината, бе с председател инж. Димитър Димов и членове Свилен Георгиев и Иван Кожухаров. Преди да започнат оценяването на предоставените вина, енолози, гости, организатори и медии чуха тематични песни за празника, изпълнени от вокална група „Бели ружи” с ръководител и солист Добринка Стателова. С много артистизъм и познаване на традициите, сценка на ритуално зарязване на лясовски лози представиха деца, възпитаници на Николай Марков, ръководител на клуб „Млад етнограф”. Присъстващите гости в единствения по рода си Музей на градинарството, освен да се насладят на винения празник, можеха да разгледат и да си купят един от сборниците със стихове на Антон Цаневски „In vino veritas”, представящ поетичните му хрумвания за празника на виното. 
Ръка за ръка с темата за виното вървеше и тази за любовта, показана в творчеството на ученици от Лясковец, които нарисуваха валентинки. Конкурсът за картички бе иницииран от читалищното настоятелство, а изложбата бе представена в Музея минути преди да започне дегустирането на вината. 
След двучасово опитване и оценяване качествата на винените напитки, председателят на комисията инж. Димов представи и резултатите. Титлата „Най-добър майстор-винар” в категорията за червени вина спечели Димо Банов с проба №7. На второ място е червеното вино на Пепа Банова – проба №13, а на трето място в съревнованието се класира Радка Банова с проба №14. Първото място за най-добро бяло домашно вино бе присъдено на Петър Тахрилов – проба № 26. На второ място е бялото вино на Пламен Георгиев – проба № 4, а трета позиция в класирането на бели вина журито отсъди за виното на драгижевчанина Трифон Трифонов – проба №6.  
От четири години насам в общинския конкурс като съорганизатори се включват и представителите на лясковския Клуб на виното, които също дават по една награда за червено и за бяло вино. Тази година специалната награда на клуба отиде при Моско Гладичев за неговото червено вино и при Димитър Байчев, заслужил наградата за бялото си вино.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов