Пет читалища в община Велико Търново отбелязват годишнини през 2017 г.

Мисия

14-02-2017, 09:06

Снимка:

читалище Надежда

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Множество мероприятия подготвят културните институции

Пет читалища в община Велико Търново през тази година ще отбележат своите годишнини. Това са културните институции в Дебелец, Арбанаси, Беляковец, Велчево и Момин сбор. Един професионален и 43 любителски фолклорни състава действат в общинските читалища, като през настоящата 2017 г. те ще вземат участие в множество прояви. „Че се е пролет пуснала” е озаглавен Общинският празник за изворен фолклор, който ще се проведе на 8 април в Беляковец. В него ще се представят 15 читалищни групи от 13 населени места в общината. Обработеният фолклор ще празнува на 22 април в Церова кория, където 17 народни хора ще участват в Общинския празник на народното песенно творчество „Сладкопойна чучулига”.

Празникът на старата градска песен е под надслов „Засмяна пролет – 2017”, а негов домакин ще е Дебелец, където ще се изявят 16 групи. Старата столица пък ще посрещне празника на фолклорното танцово изкуство, който е насрочен за 20 април. Самоводене традиционно домакинства общинския театрален празник „Златната завеса” на 28 и 29 май. В Арбанаси от сега стягат пищния конкурс „Насред мегдана в Арбанаси”, който ще се проведе на 10 и 11 юни.

В партньорство между Общината и читалище „Надежда” се организира Мегдународния кинофестивал „В дворците на новата, старата и морската столици” по програмата за съпътстващи събития „Европейска столица на културата 2019” на Велико Търново, София и Варна.

Сред богатата програма на търновските читалища за настоящата година са още Празникът на хляба в Ресен, „Шарено пиле Петровско” в Церова кория, Празникът на баницата в Балван и „Ветринци пее”. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов