Полицията предлага специална маркировка в района на Присовските завои

Мисия

14-02-2017, 13:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Протестиралите в неделя заради опасния път днес се срещнаха с институциите

Да се положи шумна маркировка в отсечката на Присовските завои. Това ще предложат от Областната дирекция на МВР на Областното пътно управление. Решението е провокирано от мирния протест на граждани миналата неделя в района на Дебелец с настояване пътят да се обезопаси. Днес техни представители се срещнаха с областния управител. Николай Йоцов се ангажира да потърси официално становище по проблема от правителството. Той подчерта, че в основата на честите ПТП в Присовските завои   стоят културата на шофьорите и неспазването на Закона за движение по пътищата. Съществуват проекти, но те не са актуални, подчерта Йоцов и прогнозира, че отсечката може да бъде изправена при изграждането на високоскоростния път Русе – Велико Търново.
 От 2011 г. Завоите са определени като участък с концентрация на пътно-транспортни произшествия. Оттогава насам средногодишно стават от 18 до 22 катастрофи. Загинал е един пътник, по двама са раняваните на година, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” главен инспектор Атанас Атанасов.  

Представителите на протестиращите споделиха, че най-същественият проблем в района е високата скорост с която тежкотоварните камиони навлизат в поредицата от завои, освен това някои от виражите са с обратен наклон, което също е причина за ПТП. Те поискаха и допълнителни спешни мерки за ограничаване на скоростта, която е висока, защото голяма част от преминаващите не спазват ограниченията, които са въведени със съществуващите и сега пътни знаци. На по-късен етап, те предлагат да се търси възможност за нов проект на пътя или за актуализиране на вече съществуващ, който е без завои.  Даниел Маринов предложи да бъдат сложени заграждения за принудително намаление на скоростта, след което да се извадят проектите, които съществуват ако биха могли да бъдат реализирани във времето. "Може да се пресече скалата, която създава този опасен завой, както се направи с много подобни завои на Прохода на Републиката. Средствата сигурно са много големи, но на първо време трябва да се вземат мерки“, каза автомобилният инструктор. 


Според директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов протестите и блокадите на пътя не са решение на проблема. По негови думи има монтирани достатъчно знаци, камера на Агенция „Пътна инфраструктура”, двойна мантинела, теренът е просветлен. Той се надява на по-висока дисциплина у шофьорите с влизането в сила на новия Закон за движение по пътищата, в който глобите и санкциите за  нарушителите са значително увеличени и по-строги.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов