Заради грешка във вестник "Работническо дело" сме почитали гибелта на Левски на грешна дата

Мисия

16-02-2017, 15:22

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Да бъде приет календар на паметните дни в българската история, предложиха във В. Търново

Да бъде приет календар на паметните дни в българската история, предлага историкът проф. Петко Петков. 
В пресклуба на БТА във Велико Търново той представи позицията на Общинския комитет "Васил Левски", денят за поменуване на Апостола на свободата да бъде 18 февруари /нов стил/.
Според Марко Златев, преподавател по военна история, грешка в дописка на социалистическия вестник "Работническо дело" през 50-те години на миналия век е причина почитта пред смъртта на Левски да се отбелязва на 19 февруари.
Той посочи, че не случайно заповедта за именуването на НВУ "Васил Левски" с името на Апостола е издадена на 18 февруари 1945 година, по предложение на тогавашния началник на военното училище генерал Христо Стойков. 
Първото общобългарско поклонение в чест на Левски се е състояло на 18 февруари 1923 година, когато се навършват 50 години от обесването му, допълни той. 
През последните години историческата наука ясно се е произнесла в полза на датата 18 февруари и това вече е отразено в най-новите учебници по история, утвърдени от МОН. Затова по предложение на Общинския комитет "В. Левски" от 18 февруари 2009 година досега във Велико Търново и някои други градове от областта почитта към Апостола се отдава правилно на 18 февруари, припомни проф. Петков.
Според него значимите дати в българската история трябва да се откроят в календар, след широка обществена дискусия и да се утвърдят от държавните институции. 
Той смята, че много от датите са объркани след въвеждането на Грегорианския календар, а други са подменени по конюнктурни причини. Пред журналистите председателят на Общинския комитет "Васил Левски" Румен Петров представи новото знаме на организацията, което ще бъде осветено утре в катедралния храм "Рождество Богородично". 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)