Отбелязаха с изложба 140-та годишнина от рождението на Недялко Каранешев

Велико Търново Лайф

17-02-2017, 12:35

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

14 негови платна изложи галерията в Горна Оряховица, носеща името на твореца

14 платна на Недялко Каранешев са изложени в Художествената галерия в Горна Оряховица. Експозицията е по повод 140-та годишнина от рождението на художника, чието име носи галерията. Платната са предоставени от галериите „Борис Денев” във Велико Търново и „Христо Цокев” в Габрово. Горнооряховската галерия днес пази във фонда си само една картина на патрона си – „Пивоварна фабрика „Бабенец”.
Уредникът на Галерията Елеонора Маркова очаква реакция и от Галерия „Уфици” във Флоренция, докъдето също е изпратила молба за съдействие. Във Флоренция Недялко Каранешев се обучава при известния художник и педагог проф. Джовани Фотори. Най-старата картина, показана в изложбата „Интериор Арбанашка къща” е рисувана през 1910 г. На близо век е и творбата „Константиновата къща”, рисувана през 1925 г.

Изложбата за годишнината от рождението на Недялко Каранешев ще остане подредена в малката зала на Галерията през следващите 6 месеца. През цялата година пък на място могат да бъдат провеждани открити уроци, чрез които най-младите горнооряховчани да се запознаят с живота и творчеството на художника. 

Откриването на изложбата, посветена на 140-та годишнина на Недялко Каранешев уважиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, художниците от Сдружение ГОАРТ, както и много почитатели на изобразителното изкуство.

Недялко Каранешев е роден на 16 февруари 1877 г. във великотърновското село Хотница. Наследник е на видния културно-просветен и обществен деец на Българското Възраждане Константин Каранешев. Основното си образование бъдещият художник получава при строгия си баща, а след това продължава обучението си в петокласните гимназии в Горна Оряховица и Велико Търново. През 1896-1897 г. се дипломира в Севлиевската гимназия. Там Недялко Каранешев се среща с митрополит Климент (Васил Друмев) и това се оказва съдбоносно за неговото бъдеще. Владиката пише писмо до министъра на Народното просвещение Иван Вазов с молба “да го вземе под своето високо покровителство”. Освен търновският владика, препоръки на Недялко Каранешев за постъпване в Държавното рисувателно училище дава и горнооряховското поборническо-опълченско дружество „Шипка” с писмо до председателя на Върховния надзорен комитет в София. След конкурс между 80 кандидати Недялко Каранешев е приет за студент през 1898 г. Негови преподаватели са директорът на училището проф. Иван Мърквичка, проф. Антон Митов, проф. Никола Кожухаров. Техни лекции често посещавал и княз Фердинанд.
През 1902 г. Недялко Каранешев завършва пълния курс на обучение в Държавното рисувателно училище. Рисува картината „Граф Игнатиев със семейството си”. Според спомените на художника творбата била изложена на гара Горна Оряховица (1956 г.-1957 г.)
Още като студент Недялко Каранешев започва да учи италиански и френски език. Мечтата му е да специализира изобразително изкуство в Италия. През лятото на 1902 г. урежда документите си за постъпване в Академията на изящните изкуства във Флоренция. По същото време се сгодява за Савка Дограмаджиева, която е от заможно горнооряховско семейство. Бъдещият му тъст поема почти пълната му издръжка в Италия. Във Флоренция се обучава при известния художник и педагог проф. Джовани Фотори. 
До края на живота си (10 март 1964 г.) Недялко Каранешев е неуморим радетел за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на българския народ. За своята дългогодишна народополезна дейност по повод 80-та му годишнина през 1957 г., художникът е удостоен с най-високото отличие за културни и просветни дейци- орден „Кирил и Методий”-I степен. Във Велико Търново е уредена е голяма изложба с негови творби. Слово на изложбата произнасят акад. Дечко Узунов и проф. Веселин Стайков. В поздравителния адрес от Съюза на българските художници Недялко Каранешев е наречен „художник по професия и историк по сърце”. 

През 1905 г. Недялко Каранешев отваря галерия в Горна Оряховица, която е и първата частна художествена галерия в България.

През 2009 г. художествената галерия в Горна Оряховица е именувана на известния български художник Недялко Каранешев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов