„Нике – Играта и Победата” разширява международното участие

Мисия

19-02-2017, 11:28

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Основна тема на фестивала ще е управлението на император Валент

Две групи от Румъния и една от Унгария ще се включат във второто издание на римския фестивал „Нике – Играта и Победата” в античния град „Никополис ад Иструм”. Миналата година събитието привлече 4500 зрители за едни ден, затова тази година организаторите подготвят двудневна програма, съобщи пред Общинско радио Велико Търново кметът на Никюп Йорданка Атанасова. Нови за любителите на античната история ще бъдат и групи от Свищов и Ямбол. Фестът е част от културния календар на Община Велико Търново за 2017 г. 
Пред гостите ще бъдат представени възстановки на римски ритуали, антична мода, пазар на роби, гладиаторски игри, демонстрации на римско и варварско въоръжение и битки от периода  на римо-персийските и римо-готските войни. Традиционният занаятчийски пазар ще включва римска кухня, демонстрация на накити и украшения, монетосечене и грънчарство, разказа Атанасова. 
Основна тема на фестивала се очертава 378 г. след Христа по време на управлението на император Валент. Характерно за периода е, че готските племена оплячкосват Балканите и разбиват императорската войска при Адрианопол, допълни кметицата и разкри, че по време на фестивала ще бъде възстановена и битка, проведена при Никополис ад Иструм точно  през този период. 
Над 100 реконструктори и знаятчии се очаква да се включат в програмата. Режисьор и сценарист е отново Владимир Попов от групата за антични възстановки „Мос майорум улпие Сердице” – София. 
Планираме различни забавления за публиката и се радваме отсега на интерес от страна на туроператорски фирми, сподели Йорданка Атанасова. По думите й проявата цели не само да популяризира културно-историческото на наследство на община Велико Търново, но има както развлекателен, така и образователен характер. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов