Елена се поклони през паметта на Апостола на свободата

Мисия

19-02-2017, 11:33

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заупокойна панихида в памет на Дякона отслужи енорийският свещеник отец Милен

С възпоменателно шествие по улицата в Елена, която носи името на Васил Левски,  бе отбелязана годишнината от трагичната гибел на Апостола. В шествието се включиха общинското ръководство, ученици, учители, десетки граждани, които сведоха глави пред барелефа на Апостола в града и отдадаха почит на святото му дело. За политическия идеал на Левски – народното управление и за неговите завети, говори учителят по история Йордан Минчев. Заупокойна панихида в памет на Дякона отслужи енорийският свещеник отец Милен, а ученици от НУ „Ил. Макариополски“ рецитираха пламенни слова за Апостола на свободата. В знак на признателност пред барелефа бяха поднесени венец и цветя.

Този паметен  знак във възрожденския град е поставен на мястото, където е бил ханът на Лазар Стойчевчето. В него, заедно с Ангел Кънчев, пренощува  Васил Левски при второто си идване в Елена. Случаят е описан от Сава Кършовски, автор на първата книга за Левски. Най-напред двамата апостоли се спират пред кафенето на дядо Матей и поискали от него не само нощувка, но и сено за конете. Ханджията им отвърнал, че има само слама, на което Левски казал: „Нашите коне, дядо, сламица не ядат“ и помолил за друго място за пренощуване. Тогава хаджи Йордан Бакалов ги насочил към хана на дядо Лазар, пътят към който минавал покрай самия конак.

Участниците в шествието положиха цветя и пред паметната плоча на родната къща на братята революционери Кършовски, в която Левски основава частния революционен комитет в града. Неговият съратник и приятел Иван Кършовски преживява болезнено смъртта му и първи поставя въпроса за изграждане на паметник на Апостола в София, дори прави и проект за него. В деня на откриването на днешния паметник Кършовски е сред възрожденските дейци и изпълнява своята ода „Пред паметника на Васил Левски“. Приятел на Дякона от Втората българска легия бил и архимандрит Галактион, при който той отсядал при идването си в Елена. На мястото, където е бил метохът на Хилендарския манастир, също има паметна плоча.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов