Съюзът на запасните офицери отчете дейността си

Животът

19-02-2017, 15:20

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Областната организация избра за свой патрон 18-ти Етърски полк

Осемнадесети пехотен Етърски полк избра за свой патрон Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Решението бе взето по време на редовната отчетно- изборна конференция на организацията, проведена на 18 февруари във Велико Търново.

Полкът е създаден на 1 април 1889 г. с княжески Указ №11, като се формира от 2 и 3 дружини на 6 пехотен Търновски полк. Значителна е ролята етърци във войните за национално обединение- Балканската и Междусъюзническата , както и в Първата и Втората световна войни, разказа председателят на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва полк. (р) проф. д-р инж. Михаил Харалампиев, който бе преизбран по време на конференцията.

На форума присъстваха делегати от десетте общини на областта. Гост бе полковник(р) професор д-р инж. Георги Камарашев, заместник кмет на Община В.Търново, който приветства участниците от името на кмета, офицера от резерва майор инж. Даниел Панов.

Направен бе отчет за дейността на Съюза в областта за периода 2013- 2016 година.

Отчетено бе, че общинските организации на СОСЗР по места и в областния център са вземали активно участие в родолюбивите и патриотични мероприятия и чествания.

В Общините Велико Търново и Г.Оряховица, офицери от съюза са провеждали целесъобразни занятия по начална  военна подготвка в средни училища.

Общинската организация  на СОСЗР В.Търново се гордее, че по нейна инициатива бе възстановен и честван през 2015 и 2016 години  гарнизоният празник на великотърновските полкове.

На конференцията бяха избрани и делегати за редовния девети конгрес на Централния съвет на съюза, който ще се проведе в София през септември, съвместно с тържествата по 110 годишнината от създаване на офицерския съюз.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов