Цветан Цветанов: ГЕРБ възстанови системата за сигурност

Мисия

22-02-2017, 13:54

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 2013-2014 са били най-високите нива на корупция у нас, информира по време на кръгла маса зам.-председателят на ГЕРБ

Трима великотърновци участваха в кръгла маса „Управленска програма в сектор Обществен ред и сигурност“, която се проведе в София. На форума, в рамките на който бяха представени приоритетите на ГЕРБ в тази сфера, присъства проф. Михаил Харалампиев, който има дълъг стаж в Оpгaнизaциятa зa зaбpaнa и yнищoжaвaнe нa химичecкo opъжиe към ООН в Хaгa и е Доктор Хонорис Кауза на НВУ. Заедно с него бяха великотърновският зам.-кмет с ресор „Обществен ред и сигурност“ проф. Георги Камарашев и доц. д-р Марин Петков – ръководител катедра „Национална сигурност“ към НВУ.

През 2013-2014 година в България бяха установени най-високите нива на корупция за последните 25 години. Със законодателните промени, които  ГЕРБ направи в 43-тото Народно събрание, възстановихме системата за сигурност. Това каза заместник-председателят на партията Цветан Цветанов по време на кръглата маса. Цветанов, който е водач на листата на ГЕРБ за старата столица обясни, че в момента не се налагат радикални промени в сектора, но започнатото трябва да бъде продължено и надграждано.

В следващия управленски мандат политиката в сектор „Сигурност“ трябва да бъде водеща. Цветан Цветанов изтъкна, че ГЕРБ предвижда да увеличи броя на военнослужещите, които охраняват границите. “Трябва да изградим система за сигурност от общия план на ЕС“, добави той.

Изграждането на възпиращото съоръжение на границата ни с Турция е било ангажимент, който правителството на Бойко Борисов изпълни. “Съоръжение на границата ни с Турция, която е 272 км, вече е почти напълно завършено. Остават само 12 км, които трябва да бъдат доизградени”, посочи той. Според Цветанов, сериозен проблем е преобразуването на регистрационните центрове в Пъстрогор и Харманли, които трябва да станат от закрит тип.

Акцент в предизборната програма на ГЕРБ е сътрудничество с МОН и Министерство на здравеопазването за доброволни тестове за употреба на наркотични вещества от подрастващи след предварително съгласие на родител, съобщи зам.-председателят на партията. „През последните години нарасна лавинообразно процентът на употреба на наркотици при подрастващите. Трябва да положим максимални усилия да противодействаме ефективно“, коментира Цветан Цветанов.

Доброто образование също е превенция, категоричен е той. “Принудата за задължително образование на подрастващите и обвързването на социалните помощи с учебния процес, които предвиждаме в програмата си, ще имат добри последствия в бъдеще. До 2020 година ромите ще бъдат над 17 % на трудовия пазар, затова трябва да бъдат интегрирани”, подчерта още той.

 Цветан Цветанов наблегна върху необходимостта от засилване на сътрудничеството с общините. “Превенцията е важна. Информиране на обществото и на родителите. Държавата ни е източник на престъпност в сферата на сексуалната експлоатация на жени. Чрез НСОРБ трябва да създадем местни комисии за борба с трафика на хора”, каза той.

 Цветан Цветанов припомни, че в периода 2014-2016 година е създадена една добра координация в сферата на сигурността. “В първия мандат на Бойко Борисов увеличихме информационния обмен с Европол. Трябва да се надгражда капацитетът на създадения Национален център за противодействие на контрабандата на акцизни стоки. Трябва да дадем фокус върху престъпления, които стигат най-осезаемо върху българското общество“, каза Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ коментира и увеличения напоследък процент на телефонните измами. „През 2015 г. условно осъдените са 64%. Това няма превантивен ефект. Ефективно осъдените са 31%, което е абсолютно недостатъчно. Нужни са целенасочени мерки за справяне с проблема“, допълни Цветанов.  Програмата на ГЕРБ в сектор “Сигурност” предвижда изграждане на видеонаблюдение по всички общини с криминогенен потенциал, осъвременяване на интерактивната карта на престъпността и обновяване на техническата база в институтите за изготвяне на експертизи.

 Относно противодействието на тероризма, организираната престъпност и корупцията Цветан Цветанов коментира, че обмяната на информация в реално време е най-добрата мярка.  Той бе категоричен, че Евродак системата трябва да бъде ползвана за полицейски нужди. “PNR е един добър модел как трябва да се обменят резервационните данни на пътниците. Необходимо е засилване и укрепване на оперативното сътрудничество за борба с организираната престъпност  с Европол и Интерпол”, обясни още той.

 Интелигентните системи за контрол на нарушителите на пътя, които предвижда да въведе ГЕРБ, ще освободят голям полицейски ресурс. “Така полицаите ще се грижат са сигурността и спокойствието на българските граждани във всички населени места”, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

 По време на форума д-р Ханс-Петер Ул, член на Бундестага, председател на Подкомисията по разоръжаване, контрол на въоръженията и неразпростанение, член на Подкомисията за превенция на граждански кризи, разрешаване на конфликти и омрежени действия, направи анализ на постигнатото от ГЕРБ в сектор „Сигурност“.

 “Нужно е сътрудничество между охранителните органи за справяне с проблемите в сектор “Сигурност” – убедих се още в първото правителство на Бойко Борисов, че Борисов и Цветанов разбират това и живеят с тази мисъл”, коментира Ханс-Петер Ул. Той обясни, че е важно да има активна регистрация на мигрантите, които влизат в страната. “Външните граници трябва да са сигурни и да се контролират. България има ключова роля в защитата на външната граница на ЕС. Затова държахме 320 милиона лева да бъдат осигурени на България. Заедно можем да се преборим с тероризма. Трафикът на хора трябва да бъде овладян. Благодарен съм на ГЕРБ, че  е ангажирана  с тези проблеми”, подчерта Ханс-Петер Ул. Той бе категоричен, че само европейски отговор може да доведе до разрешение на проблема.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов