3 354 лица притежават близо 6 000 оръжия в община Велико Търново

Крими

25-02-2017, 10:06

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Полицията отказва на важни личности, които искат да си вдигнат имиджа

3354 физически лица имат разрешително за близо 6 000 оръжия в община Велико Търново, пише в. „Борба”. 3300 са ловните пушки, останалите са пистолети. Раздадени са и револвери на 226 фирми, които плащат по 300 лева за съхранение и по 20 лева за служител, който ще носи пищова. Физическите лица обикновено имат ловни пушкала, като за всяко от тях се плащат по 40 лв. за обработка на документи. Всички разрешителни важат за 5 години, а бумът на подновяване е точно през този февруари. Заради това средно по 70 авджии се редят на опашка на ден в служба КОС на Районното управление във Велико Търново, което е най-натоварено в региона.

Оказва се, че бизнесмени притежават пушкала за по 100 000 лева и с тях вероятно ходят на сафари в частни ловни полета. В същото време режимът за раздаване на оръжие е много строг и полицията отказва на такива, които имат пари и искат просто да си вдигат имиджа с луксозни придобивки. Сред тези с отказите има публични личности и общественици, дори и магистрати, които не успяват да докажат необходимост да носят пищов. Молбите се гледат под лупа и независимо от финансовото състояние и общественото положение на човека. Не се дават оръжия на криминално проявени, разследвани с образувани досъдебни производства. Поне на 10 чужденци, които въртят бизнес при нас, са разрешени след обстоен анализ.

36 са ловните дружинки в община Велико Търново. Контрол полицията  осъществява и върху реквизитните оръжия в музея и в театъра.

През последните месеци търновската полиция е иззела около 30 оръжия. Причините - незаконно притежавани и с изтекъл срок на разрешителните. Част от случаите са предадени на прокуратурата за становище по казусите. Има и случаи на вандалски прояви от ловджии, които са си позволили да стрелят по вреден дивеч в населено място. Такъв е случаят в Присово, където авджия е гърмял по чакали, но съседи се обадили на тел. 112 и пушката му била иззета.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов