„Алтъна” говори днес в Елена

Велико Търново Лайф

25-02-2017, 10:00

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Местното читалище кани на среща с поезията и прозата на Ивелина Никова

В навечерието на християнския празник  Сирни заговезни /прошка - празник на всеобщото опрощение/, ден, в който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта, Народно читалище „Напредък-Елена-1863“ кани на среща с прекрасната поезия и проза на Ивелина Никова. Събитието е днес от 17 ч. в залата на новоизградия Общностен център / старата поликлиника/.

Повестта „Алтъна“ е книга с душа, книга, която откъсва от забързаното ежедневие и те издига до висотата на мурите и смърчовете. Когато я разгърнеш, чуваш песента на хлопки и чанове, засищаш се с мляко, заквасено със звезди, усещаш боровия дъх и светостта на хляба и завит с пъстро халище, ще видиш как две религии - християнството и исляма се помиряват, когато над всичко застане човешката топлота.

„…Яко дърво е старата вражда. И само добрина го сече. Отсече ли го, сяда на дънера и пее. Християни, мюсюлмани…всички сме пръст. Една душа носим и тя назаем взета. От Аллах ли, от Господ ли…? Кой знае? Душа-светлина! Пророците ще идват и ще си отиват. По трънливия си път ще оставят истини-заръки. Святи люде са, ама от мен да помниш: Слънцето е на всички, но само добрите улавят лъчите му и почват да светят. Те живеят, другите ги брой за сенки. Другите невидима кама в ръцете си стискат и под език отрова крият, по-смъртоносна от змийската. По-близо до слънцето стой, дъще!...“

„Алтъна” е послание, което е сол в раната и мед на езика, тя е разбулена тайна и надежда за нещо по-добро в дните ни. Това е книга за силата на духа и любовта, за правдата и добротата, за българската красота и единството на бог, за обединението на религиите.

Авторката Ивелина Никова е родена през 1977 г. в Провадия. Завършва висше образование в Икономическия университет във Варна. Авторка е на няколко стихосбирки, носителка е на много награди, сред които и за цялостно творчество, посветено на България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов