Наръчник за учители се разпространява безплатно в българските училища

Животът

25-02-2017, 12:03

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той е в помощ на учителите да развиват ключови умения

Наръчникът за учители, изготвен от организацията „Заедно в час” бе припознат от Министерството на образованието и науката като полезен инструмент за българските учители и от началото на тази година се разпространява в училищата в цялата страна. Наръчникът „Как да развиваме умения на 21-ви век в час” включва 13 ключови компонента, сред които са лично развитие, гражданска активност, емоционална интелигентност, финансова и дигитална грамотност. Той е изготвен от 15 учители от програмата „Заедно в час” по проект, финансиран от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и съфинансиран от фондация „Америка за България”.
Идеята на наръчника е да помогне на учителите да развиват ключови за XXI век умения и да ги предават на учениците. Няма значение по какъв предмет преподава учителят.
„Спрели сме се на 13 ключови умения, за които сме използвали опита на учители от нашата програма и различни световни и български изследвания. Наръчникът няма претенция да е научен труд, той е по-скоро споделяне от учители за учители. Това са възможни отговори на въпроси, които учителите по програмата „Заедно в час” са си задавали по време на практиката си и различни стратегии, които те са тествали в класните стаи. Силно се надяваме, че наръчникът ще е едно добро начало за разговор между всички учители от българските учители. Приканваме ги и те да споделят своите възгледи как можем ефективно да развиваме важните за нашите ученици умения и да подобрим качеството на образованието.”, сподели за Общинското радио Мария Сендова от „Заедно в час”.
Още от самото си създаване наръчникът е достъпен безплатно и онлайн, за да може да достигне до всички учители, които проявяват интерес към него. Полезното четиво може да се изтегли от сайта   21stcenturyskills.info Мария Сендова сподели, че наръчникът вече има над 750 изтегляния, а някои от тях са и от великотърновски учители.
През следващите месеци организацията „Заедно в час” планира да проведе и специални срещи във Велико Търново, Плевен, Сливен и други градове на страната.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)