Млади творци с изложба по мотиви от разкази на Емилиян Станев

Животът

25-02-2017, 14:37

Снимка:

РНБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По тяхно желание малчуганите разгледаха и Червената книга на България

Изложба от творби на ученици от 3-в клас на СУ "Вела Благоева" Велико Търново бе открита във филиал "Бузлуджа" на Регионалната библиотека „П.Р.Славейков”. Малките художници бяха подготвили картини по мотиви от детските произведения на Емилиян Станев, по повод 110-годишнината от рождението му.
Изложбата е с конкурсен характер и премина под надслов "Приятели с героите на Емилиян Станев".
Освен майсторство при боравенето с четките и боичките (моливите, пастела и колажа), децата показаха и своите многобройни артистични способности. Всяко едно от тях бе подготвило кратък фрагмент от текст,избран за илюстриране, който представи със средствата на художественото четене и преразказа.
С помощта на своята преподавателка Ренета Филипова, учениците си припомниха редица литературни термини като "описание", "олицетворение" и др. По желание на децата бе показана "Червената книга на Република България", а те със свои думи описаха как е структурирана всяка една от нейните статии.
На срещата с децата гостува великотърновският поет Здравко Пеев, който им разказа за Емилиян Станев, разкри им някои от тайните на литературата и нейните образи и прочете художествено части от разказа "Тежък живот".
Здравко Пеев обясни на малките си приятели смисъла на понятието "класик на българската литература" и че писателят Емилиян Станев с голямо майсторство описва природата. Той показва доброто, дори и в такива "традиционно-зли" животни като вълците.
Срещата завърши с награждаване на най-добрите и оригинални художници.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов