Горнооряховчани се поклониха пред паметта на Елена Грънчарова – Спасителката на града

Мисия

27-02-2017, 16:20

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тази година се навършват 175 г. от рождението и 94 г. от смъртта на героичната българка

Горнооряховчани днес се поклониха пред паметта на Елена Грънчарова. През тази година се навършват 175 г. от рождението и 94 г. от смъртта на героичната българка. На честването пред паметния знак на Спасителката на Горна Оряховица, който се намира в парк "Никола Петров", присъстваха кметът инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева, представители на Инициативен комитет „Памет за Елена Грънчарова”, на обществени организации, ученици, граждани. „Не се наемам да гадая колко от нас разбират гигантския подвиг на нашата съгражданка – може би сме твърде малки като духовно израстване, за да произнасяме името на тази свята българка с пиетет, огромна почит и не напразно. Дано час по скоро осъзнаем, че Елена Грънчарова в онова кърваво, робско време на безправие, още по-малко женско такова, обединява сили и действия, за да възкръсне България от пепелищата на турското иго – без страх, без капчица колебание, с исполински дух”, каза в словото си заместник-кметът Йорданка Кушева, която е и съпредседател на Инициативния комитет „Памет за Елена Грънчарова”. Тя припомни накратко пред присъстващите живота и делото на смелата горнооряховчанка. „През годините и в нашето съвремие, като потомци, ние почитаме паметта й пред бюст-паметника в „Алеята на възрожденците”, а една детска градина я почита като свой патрон. През 2000 г. Община Горна Оряховица удостои посмъртно Елена Грънчарова със званието Почетен гражданин на Горна Оряховица. На 27.11.2012 г. Дамски инициативен комитет „Памет за Елена Грънчарова”, със спомоществователството на Ротари клуб Горна Оряховица – Лясковец, постави паметен знак върху мястото, където са погребани тленните й останки в днешния парк „Никола Петров”.  В този час - на 27-мия ден на февруари 2017 г. - припомняме с признателност и почит огромната обществена значимост и светла диря в българската и регионалната история на Елена Грънчарова”, припомни Йорданка Кушева.

„И нека в минутата мълчание, преди да поставим стръкче цвете, да си обещаем да се стремим към поне частица от твоята сила, мъдрост, отговорност, майчина обич и воля за обществено обединение. Споменът за теб е жив! И нека да се сдружим за настоящето и бъдещето на Горна Оряховица!”, призова заместник-кметът.

Пред паметния знак на Елена Грънчарова бяха положени венец и цветя от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от Инициативния комитет, от обществени организации, учебни заведения и граждани.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)