5 на сто отстъпка за лицата, които подават декларации по електронен път

Животът

28-02-2017, 08:43

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Към момента са постъпили 2500 декларации от юридически лица

5 на сто отстъпка от дължимия   данък, но не повече от 1000 лева, могат да получат лицата, които подават годишна данъчна декларация. Изискванията са декларацията да е подадена по електронен път с електронен подпис или с персонален идентификационен код до 31 март, а задължението да е внесено до 2 май. Освен това лицето не трябва да има подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, съобщи Петко Николов, директор на дирекция „Обслужване на клиенти” в ТД на НАП Велико Търново. Тази година се дава възможност лицата и фирмите да правят корекции в декларациите при откриване на грешки. Срокът за промените е до 30 септември. Наследниците на починали лица ще подават данъчна декларация при условие, че имат информация за всички видове облагаеми извънтрудови доходи на близкия, уточни Николов. 
Юридическите лица подават годишни данъчни декларации в срок до 31 март, а физическите – до 2 май включително. Към момента в ТД на НАП са постъпили 2500 декларации от юридически лица, 82 на сто от които по електронен път. Декларациите от физически лица са около 1800, 40 на сто от които са подадени по електронен път, каза Петко Николов.  Декларации се приемат и по традиционния начин на хартиен носител, чрез използване на лицензиран пощенски оператор, препоръчително с обратна разписка, и чрез бар код.   
При неспазване на изискванията глобата за физическите лица е в размер до 500 лв., а за юридическите – от 500 до 3000 лева. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов