Етнографски музей "Етъра" стана част от мрежата на фондация "Микеланджело"

Велико Търново Лайф

01-03-2017, 09:52

Снимка:

ЕМО "Етър"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Международната организация популяризира майсторския подход при изработката на изделия

Етнографски музей на открито „Етър” бе присъединен към партньорската мрежа на фондация за творчество и занаятчийство „Микеланджело”. Организацията е отворена за сътрудничество със съмишленици от всякакво естество, независимо дали става въпрос за организации или личности. Част от партньорската мрежа на фондацията са институти и неправителствени организации от Италия, Англия, Нидерландия, Унгария, Гърция, Франция, Дания, Ирландия, Португалия, Румъния, Швеция, Швейцария и Испания. „Микеланджело” е отворена за привличане на още партньори. ЕМО „Етър” не само е единствената българска организация в тази мрежа, но до момента и единственият български музей в нея.

„Микеланджело” е международна организация с нестопанска цел, която се стреми да стимулира и популяризира творчеството и майсторския подход при изработката на различни изделия. „Способността да създадем нещо със собствените си ръце е най-силния начин да изразим себе си. Създаването на нещо наистина стойностно се базира на шест принципа – култура, наследство, върхови постижения, майсторски умения, творчество и връзка между създателите и собствениците”, вярват създателите на фондация „Микеланджело”.

През ноември 2016 година Жаки Рей, ръководител на отдел „Стратегически отношения” във фондация „Микеланджело”, се среща с директора на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова. По време на разговора става ясно, че мисията и целите на неправителствената организация са в унисон с философията, която екипът на българския музей на открито прилага в дейността си.

„Много сме благодарни да узнаем, че организации като вашата са се посветили да подкрепят занаятчиите и изящното майсторство. Доволни сме, че ЕМО „Етър” е отворен към сътрудничество с нас”, пише генералният секретар на „Микеланджело” Барбара Труан. Малко след това писмо ЕМО „Етър” е официално присъединен към мрежата за сътрудничество на установената в Женева организация.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов