Над 14 000 дела разгледа за 10 г. Административният съд във Велико Търново

Животът

01-03-2017, 14:40

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

11 магистрати и 29 служители работят от тази година в институцията

14 633 дела, от които 10 483 първоинстанционни и 4150 касационни производства, е разгледал за 10-годишното си съществуване Административният съд във Велико Търново. Приключени са 14 377 дела, като в рамките на приетия за еталон   тримесечен срок за решаване на делата са били приключени 11 211, което представлява 78 на сто, отчете председателят на Административен съд Велико Търново /АСВТ/ Георги Чемширов. Обжалвани са 3930 съдебни акта, като от Върховния административен съд са потвърдени 2724 или 70 на сто от обжалваните, допълни Чемширов. По негови думи фактите говорят за добре свършена работа и показват, че създаването на системата от специализирани съдилища е имало смисъл. Чемширов изтъкна, че българското административно правораздаване е на трето място по бързина на съдопроизводството в целия Европейски съюз и нашата страна никога не е била критикувана от европейски институции за дейността на административните съдилища.
11 магистрати и 29 служители работят от тази година в АСВТ.
Осигуряването на подходяща сграда за нуждите на съда остава основен проблем. „След като беше закупена в края на 2012 г. сграда на ул. „Иван Вазов” от Министерството на правосъдието и същата беше приета с протокол от януари 2013 г. и актувана за държавна собственост, не последваха никакви действия”, каза Чемширов и уточни, че проектът за ремонт на сградата е на стойност 1,6 млн. лева.  
Председателят на АСВТ отчете още ползотворно сътрудничество с партньори от Германия, с Юридическия факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Старопрестолната гимназия по икономика.
На 1 март 2007 г. в България бяха разкрити специализирани административни съдилища в 28-те областни града на страната. Търновските магистрати почетоха десетгодишнината от създаването на съдебните институции тържествено в залата за наблюдение на АВС „Звук и светлина”, по-късно бе отслужен богослов в Катедралния храм.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов