Инж. Добромир Добрев домакинства традиционната среща по повод Деня на самодееца

Мисия

01-03-2017, 19:27

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Горнооряховския кмет връчи диск с документалния филм „Българин да се наричам” на читалищата

На 1 март по традиция в Художествена галерия „Недялко Каранешев” се събраха самодейци от Община Горна Оряховица. Кметът инж. Добромир Добрев бе своеобразен домакин на тържество, в рамките на което местната власт засвидетелства уважението си към хората, приели за своя съдба популяризирането на българския талант във всичките му форми. На срещата присъстваха председатели и секретари на читалища, представители на Младежки дом, Общинска библиотека, Исторически музей, ръководители на танцови и певчески колективи. На традиционния прием присъстваха заместник – кметът Йорданка Кушева, директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности, здравеопазване и международни връзки” Милена Николова, общински съветници, представители на общинска администрация. В началото на срещата гостите направиха своеобразна разходка в едно българско читалище. В техен гид се превъплъти заместник-кметът Йорданка Кушева, която с помощта на словото ги преведе през библиотеката, театралния салон, срещна ги с музиканти, певци и танцьори.

Инж. Добромир Добрев връчи грамота и диск с документалния филм „Българин да се наричам”, посветен на Иван Вазов на всички читалища в Общината и на Младежкия дом. Автор и режисьор на филма е Искрен Красимиров, който неотдавна гостува в Горна Оряховица. Филмът е част от поредицата на „НЕзабравимата България”.

Специално уважение бе засвидетелствано на доайените в културните среди в Горна Оряховица – Стефка Антонова - балетен педагог и почетен гражданин на Горна Оряховица, маестро Донка Копринкова - диригент на смесен хор „Славянско единство” и почетен гражданин на Горна Оряховица, Атанас Бахчеванов - театровед.

„Благодаря ви за всеотдайността, с която съхранявате и продължавате традициите на българската духовност и култура, защото традициите ни учат, просвещават и обогатяват. Само опазвайки народната памет, можем да се надяваме на успешно настояще и светло бъдеще”, обърна се кметът към читалищните дейци и гостите на традиционния прием. 

Поздрав към всички присъстващи на празничната среща отправиха Ивет Попхристова и Калина Кушева, възпитанички на Школата за народно пеене при НЧ „Развитие – 1884” в Поликраище, и децата от групата за народно пеене при ОУ „Иван Вазов” с художествен ръководител Георги Петров, под съпровода на оркестъра от ФА „Сидер войвода” при НЧ „Напредък – 1869”.

За пореден път високото си нивото в приготвянето на празничния кетъринг доказаха възпитаниците на ПГХТ „Проф. Асен Златаров” с директор Катя Велкова.

Близо 90 са читалищните колективи на територията на община Горна Оряховица. Над 1600 са участниците в тях, които се изявяват в местни, регионални, национални и международни форуми, конкурси и фестивали в страната и чужбина. В Младежкия дом в Горна Оряховица художествено-творческа дейност развиват 8 състава и формации, в които активно творят 90 участници в жанровете модерен балет, театър, състезателни танци, рок-състави. Всички самодейни колективи и състави са участвали активно през изминалата година в реализирането на публичните прояви в духовната сфера на Общината.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов