Проф. Радослав Радев представя книгата си „Смехотворецът в българската литература и култура“

Животът

02-03-2017, 08:03

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Преподавателят във ВТУ е редактор на алманаха „Света гора”

Първи том на книгата „ Смехотворецът в българската литература и култура” на проф. Радослав Радев ще бъде представен днес от 17:30 в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново. Събитието е съпътствано от изложба на художници от сдружение „ГОАРТ”, която ще остане в изложбените зали до 12 март.
”Настоящият труд носи тежестта на научно изследване. Въпреки това в работата над него не се освободих от приказната идея за конструиране на родния ни шегаджия. В приказките има важно условие: завършва ли разказът ти щастливо, слагат те на трапезата, за да пренесеш във времето формулата на живота: „и аз бях там, и аз ядох и пих”. Смехът е обратното броене на времето - ако ти е бил хубав понеделникът, пусни една шега и го сложи след срядата, та да го преживееш отново. Така човек става съвременник на векове, за които слънцето е залязло, но е останало в годишните кръгове на световното дърво. Смехотворецът върви по тези кръгове.”, пише авторът за книгата си.
Проф. Радослав Радев в преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, редактор на алманах „Света гора“ и автор на редица книги, учебници и помагала.
Корицата на книгата е дело на художничката Ваня Трифонова-Балтова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов