Арбанаси празнува Тодоровден за 27-и път

Мисия

02-03-2017, 08:35

Снимка:

КК "Калоян 92"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Избират най-гиздав кон

За 27-и пореден път гостите и жителите на Арбанаси ще отпразнуват Тодоровден. Програмата за празника, известен още като Конския Великден, започва в събота (4 март) от 11:30ч. на централния площад в селото, когато водосвет за здравето на имениците и жокеите ще отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. Малко преди това ще се състои дефиле на 17 коня от Спортен клуб „Калоян 92”. Животните и техните жокеи ще участват в конкурса за най-гиздав кон. За доброто настроение на гостите са подсигурени 300 кебапчета и 50 литра червено вино, а специални гости на празника са Духовият оркестър към НВУ „Васил Левски” и талантите от Студио „Румина” – Велико Търново с ръководител Румяна Начева. Конни състезания тази година няма да има, защото президентът и старши треньор на Конния клуб Михаил Костов, заедно с други жокеи от клуба, е на състезание в ЮАР. „Българската федерация по конен спорт определи нашия клуб, като държавен първенец за 15-а поредна година, да представлява България на състезанията в Южноафриканската република, а след това и в Санкт Петербург с идеята това да стане традиция. В средата на месец май пък състезателите от ЮАР ще гостуват на Международното състезание, което ще се проведе в Арбанаси.”, съобщи кметът на Арбанаси Тошо Кръстев. 
Спортен клуб „Калоян 92” има 4 шампионски титли за 2016-а година и участия в България и чужбина. „Най-малкият ни жокей е Йоана Тодорова, която е на 9 години, а най-възрастният – 66-годишният Петър Кючюков. В клуба имаме 20 състезатели и 35 картотекирани коне от общо 60.”, припомни Захария Яйманова – треньор в Клуба. 
Тази година участие в демонстрациите ще вземе и любимото на децата пони – Джина. Празникът е организиран от кметство Арбанаси, читалищното настоятелство в селото и Клуб по конен спорт „Калоян 92”. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов