Оригиналът на списъка с жертвите на земетресението в Свищов през 1977 г. влиза в РИМ

Мисия

02-03-2017, 16:24

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Дарява го Тодор Георгиев, ръководил спасителната операция

40 години след опустошителното земетресение в Свищов Тодор Георгиев решава да предаде оригиналния списък с имената на жертвите на смъртоносния трус в Регионалния исторически музей във Велико Търново. 1977 г. Георгиев ръководи Криминалния отдел на Окръжното управление на МВР. Командирован е в крайдунавския град с основна задача да прибира труповете на загиналите в новостроящата се тогава болница. От 5 до 11 март полковникът ръчно, на коляно върху листи от тетрадка   описва подробно жертвите. 109 са лицата по неговия опис, загубили живота си при срутването на жилищния блок на Градския народен съвет и общежитието на химкомбинат „Свилоза”. Сред тях има 27 деца, 15 инженери, 11 служители на МВР, 6 учители, 4 директори на различни институции. По думите на тогавашния Първи в държавата „това е елитът на Свищов”. 
Тодор Георгиев решава да предаде пожълтелите вече четири листа в музея, за да се спрат спекулациите с броя на жертвите. Според някои източници те са 250 и над 300. 
83-годишният днес възрастен мъж участва в операцията 28 дена, отслабва с над 15 килограма. „Като се прибрах в родното село Емен, хвърлих дрехите и ги изгорих. Миришеха на трупове. Не пожелавам на никого да усеща този мирис”, спомня си офицерът. 
  

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)