Генчо Генчев : Трети март е дата свещена и славна!

Мисия

03-03-2017, 08:04

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От Свищов започва победоносният март на дългоочакваната победа

Уважаеми госпожи и господа,

Скъпи съграждани,

 

За мен е чест, че имам възможността да ви поздравя с националния празник на България – 3 март.

За нас, българите, 3 март е дата свещена и славна. Този ден ни сплотява, защото носим име пречистено с болка и саможертва, защото сме потомци на смели борци – революционери. Денят на българското Освобождение е дългоочакван и изстрадан, с цената на хиляди свидни жертви. Краят на петвековното чуждо владичество е сбъднатата мечта на поколения българи, оставили планини от кости и реки от кръв за свободата на Отечеството ни.

На 3 март, преди 139 години започва историята на нова свободна България. Нашият град – Свищов е първият, който изживява тази радост. Именно от тук на 26 срещу 27 юни 1877 г. започва победоносния марш на дългоочакваната свобода. Тази година се навършват 140 години от Освобождението на Свищов. Градът ни ще отбележи това събитие с поредица от тържества, които ще преминат под патронажа на президента на Република България.

Свищов е родното място на плеяда бележити просветители, дарители и борци за национална независимост. Градът ни пази ревностно своето историческо минало и възрожденския си дух. Затова се прекланяме пред геройския подвиг на предците ни, които с върховна саможертва и любов към отечеството, с храбър и непреклоним дух извоюваха свободата ни. Длъжни сме да съхраним родовата памет и да следваме завета им за силна и свободна България!

 

Честит национален празник!

 

Генчо Генчев

Кмет на община Свищов



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)