Уникална изложба гостува в Свищов

Велико Търново Лайф

03-03-2017, 12:08

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Зрителите ще видят масата, на която е подписана Търновската конституция

Сребърна лира от музея на Иван Вазов, пишещата машина на Пенчо Славейков, мастилницата на Алеко Константинов, възстановка на част от кабинета на Пейо Яворов, непоказвани експонати от музеите на Елин Пелин, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Емилиян Станев, Стилиян Чилингиров и др. са включени в изложбата на Националния литературен музей, която гостува в Свищов. Уникалната изложба е подредена в една от най-красивите свищовски сгради от началото на XX век – Casa Verde 1908.

Един от акцентите на изложбата е масата, част от интериора на Славейковия дом, на която през април 1879 г. е подписана Търновската конституция. В изложбата са включени и творби на известните български художници – Иван Мърквичка, Георги Евстатиев, Константин Щъркелов, Илия Петров и др., чието творчество е вдъхновено от произведения на български писатели.

Докато тече изложбата, в Casa Verde 1908 ще бъдат показани и няколко филма, направени по произведения на български автори – „Под игото“, „Земя“, „Гераците“, „Крадецът на праскови“, „Търновската царица“ , „Иконостасът“. Ще бъдат представени и документални филми за живота на Никола Вапцаров и за писателското кафене „Цар Освободител“ в столицата.

Изложбата, която се нарича „Литература и памет“, ще остане в Свищов до началото на април.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)