Инж. Добромир Добрев : С нас са споменът за духа на Паисий, волята на Апостола и Ботевото сърце!

Мисия

03-03-2017, 13:55

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обръщение на кмета на община Горна Оряховица по повод 3-ти март

Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме 139-та годишнина от Освобождението на България. Тази дата е край на петвековно робство, но и начало на най-новата ни история. Тя е символ и победа в една безкрайна борба на българския народ да живее на това парче земя от Балканите, вече повече от 13 века.

Да. Дълъг е пътят ни като нация. По него са крачели армии - наши и чужди, велики хора, пълководци, царе. Постлан е с безименна храброст, с предателства, с неизмерима смелост и страх. По този път вървим и ние днес. С нас са споменът за духа на Паисий, и волята на Апостола, и Ботевото сърце. Редом с тях е и знамето, ушито от горнооряховските жени, и участвало в най-славните ни победи. Там са и имената на 240-те опълченци от нашата община…

Но не всичко един народ може да постига сам. Не можем да забравим, че в Руско-турската война от 1877-78 година, по нашите земи оставят костите си хиляди руски, румънски и финландски войни. На техните майки, жени, дъщери и синове, историята се отплаща с гордост и слава, и с почетно място в паметта на всеки един от нас, и в моята.

Заради подвига и саможертвата на толкова много хора – свои и чужди – днес сме свободни! Историята ни е богата на велики събития и личности, на тежки обрати и болезнени уроци. Това, че все по-назад в нашия път като линейно време остават Априлското въстание, Шипченската епопея и Освобождението ни, не означава, че сме забравили поводите си за национална гордост. В нас още живее онзи патриотичен дух, онзи подем и онази предприемчивост!

Нашата свобода е и основата, върху която продължаваме да възраждаме града си, да променяме неговия облик. Съвсем скоро предстои да направим нова поредна крачка в тази посока.

Нека продължим да работим заедно в нашето „днес” и да успяваме в пътя напред!

Честит Национален празник на всички българи!

 

Инж. Добромир Добрев

Кмет на община Горна Оряховица

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов