Горна Оряховица отбеляза 3-ти март с хора и песни

Мисия

03-03-2017, 14:02

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Нека продължим да работим заедно в нашето „днес” и да успяваме в пътя напред!” – каза инж. Добрев

Горнооряховчани и гости на града се включиха в честването на днешния Национален празник. Настроение към празничния ден добавяха и стотиците знаменца бяло, зелено, червено, които общинското ръководство бе осигурило за гражданите.

Тържественият ритуал започна с издигане на националното знаме на пл. „Георги Измирлиев” от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и кмета инж. Добромир Добрев. Градоначалникът произнесе слово по повод 139-та годишнина от Освобождението. „Дълъг е пътят ни като нация. По него са крачели армии - наши и чужди, велики хора, пълководци, царе. Постлан е с безименна храброст, с предателства, с неизмерима смелост и страх. По този път вървим и ние днес. С нас са споменът за духа на Паисий, и волята на Апостола, и Ботевото сърце. Редом с тях е и знамето, ушито от горнооряховските жени, и участвало в най-славните ни победи. Там са и имената на 240-те опълченци от нашата община”, каза в словото си инж. Добромир Добрев. „Нашата свобода е и основата, върху която продължаваме да възраждаме града си, да променяме неговия облик. Съвсем скоро предстои да направим нова поредна крачка в тази посока. Нека продължим да работим заедно в нашето „днес” и да успяваме в пътя напред!”, каза още градоначалникът.

Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от военно подразделение 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от резерва, от Съюза на пенсионерите в Община Горна Оряховица, политически партии, обществени организации и граждани.

След официалната част, площад „Георги Измирлиев” бе огласен от фолклорни песни в изпълнение на певиците Калина и Невена. Заедно с тях в празничната програма участваха и танцьорите от Клуб за народни хора „Фолклорна броеница” и ФК „Сидер войвода” при НЧ „Братя Грънчарови-2002”. Пред сградата на Общината се извиха хора, в които се включиха и много горнооряховчани, дошли на празника.

През днешния празничен ден входът за всички посетители на Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде безплатен. Работното време на музея ще продължи до 16.00 часа.

Желаещите ще могат да разгледат постоянните експозиции на музея и да се запознаят с участието на горнооряховчани в националноосвободителните борби на България.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов