РИК санкционира кандидат – депутат, агитирал с мартеници в училище

Животът

04-03-2017, 09:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Свищовлията Васил Трифонов нарушил Избирателния кодекс

РИК – Велико Търново е задължил председателя на комисията да състави акт на лицето Васил Божанов Трифонов за нарушаване на Избирателния кодекс. На 1-ви март преди обяд  в СУ „Димитър Благоев“ – гр. Свищов, Трифонов, който е служител в школото и е издигнат за кандидат за народен представител от КП „Реформаторски блок – Глас народен“,  разпространявал мартеници с надпис „ Реформаторски блок“ на служители и ученици. По случая в РИК – Велико Търново са били подадени две жалби - от Валентин Ламбев – областен председател на БСП Велико Търново, и Деян Минков Хаджийски – упълномощен представител на ПП „ГЕРБ“. И към двете жалби са били приложени доказателства – снимков материал, както и телефонни номера на свидетели очевидци, които да се разпитат по случая.

В изпълнение на правомощията си председателят на РИК - В.Търново се е свързал по телефона с посочените за свидетели лица – Мариета Николова – учител/ръководител компютърни кабинети/ в учебното заведение и Добромир Петров Маринов – охрана в учебното заведение, които са заявили, че наистина на посочената дата лицето Васил Божанов Трифонов, който е служител в учебното заведение, им е раздал мартеници с посочената символика – наименование на политическа сила и номер от бюлетина. Проведен е и разговор с Цветанка Кирова - Директор на СУ „Димитър Благоев“ – гр. Свищов, която потвърдила, че трите посочени лица са служители в учебното заведение.

„Така извършеното от лицето действие представлява нарушение на забраната на чл. 182 ал. 1 от ИК, както и въведеното в чл. 183 ал.2 от ИК изискване, на което следва да отговарят агитационните материали.

 Районната избирателна комисия счита, че е налице извършено нарушение от лицето Васил Божанов Трифонов на основание чл. 182 ал. 1 от ИК.” – се казва в решението на РИК – Велико Търново след проведено заседание. На него членовете задължават председателя на РИК да състави акт на Васил Божанов Трифонов. Актът следва да бъде изпратен на Областния управител за съставяне на Наказателно постановление.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов