Търновецът Стефан Цонев и 10 горнооряховски момчета сред достойните българи на 2016 г.

Мисия

06-03-2017, 14:10

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мъжът предложи дома си на пострадали от Хитрино, момчетата спасиха живота на съученик

Великотърновецът Стефан Цонев, който предложи свой наследствен имот в близкото село Ново село на останали без покрив хора от Хитрино, днес беше обявен за един от достойните българи на 2016 г. На пищна церемония в София за 15-ти път в. „24 часа” награди достойните българи, които тази година са над 50.

64-годишният полковник от резерва е на хемодиализа, но се трогнал от трагедията в шуменското село и решил да направи хуманен жест. Намерението си той сподели в Община Велико Търново, където течеше  дарителска акция в помощ на Хитрино.

Наградите на достоен българин получиха днес и 10 момчета от Горна Оряховица, които спасиха живота на съученика си Емануил Ангелов. По време на футболна тренировка момчето пада лошо, удря си главата и си гълта езика. Тийнейджърите първо хукнали да търсят помощ в различни посоки и докато някои от тях се опитвали да позвънят на 112, други в рамките само на 3 – 4 минути успели да доведат управителя на спортната площадка и двама негови приятели. Тримата мъже извадили езика на момчето и възстановили дишането му. Когато линейката пристигнала, лекарят бил възхитен от навременната и адекватна помощ, която всъщност е спасила Емо. Обяснил на приятелите му, че точно 3 минути е времето, в което мозъчните функции се съхраняват. Ако момчетата не са действали веднага, просрочването на времето би било пагубно, категорични за специалистите.

В края на годината кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев връчи на момчетата приза „Вестители на доброто”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов