Отец Николай Петков представя новата си книга във Велико Търново

Животът

07-03-2017, 08:23

Снимка:

Диди Христова

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Прототипите в творбата са посетители на известно местно заведение

„Борхес и другите – там”. Така е озаглавена новата книга на отец Николай Петков. Той е завършил едновременно специалностите „Българска филология”, „Философия” и „Богословие” във Великотърновския университет. Две години е преподавал антична философия. По това време написва книгите „Архе“ – сборник за Антична и Средновековна култура и „Божествените имена във философията на Прокъл Диадох“. През 2002 г. е ръкоположен от великотърновския митрополит  Григорий. От края на 2003 г. досега е свещеник във Варненска епархия, в храм „Свети пророк Илия“ в квартал Дивдядово,   град Шумен. Автор е на романите „Стадионът на Старата госпожа“ (2012) и „Кирил и Хипатия“ (2013) 
Отец Николай Петков често може да бъде видян във великотърновския бар ТАМ, където е срещнал и прототипите на героите от новата си книга. На въпроса как реагират хората, виждайки свещеник в бар, той отговаря, че несъмнено предизвиква интерес, но гледа да не влиза в полемики на религиозна тема. И все пак, казва, „религията за тях е приятен непознат”. Мястото „там” от заглавието на новата му книга е едноименният бар в старата столица. 
„Отец Николай е алергичен към този свят и към неговата естетическа глазура: реализма, пък бил той и критичен. Николай се държи на равно разстояние от безвкусната мистика, недоизмислената литература, недоизживения живот, както и от всеки делир и всяка екстремна есхатология, готов да воюва срещу тях включително с една гореща шкембе чорба.” Това пише философът проф. Георги Каприев за отец Николай по повод новата му книга. 
Отец Николай Петков признава, че знае немалко истории. Голяма част е научил против волята си и немалка част от тях иска да забрави. Това е и една от причините да пише – за да освободи паметта си. 
Пише и по друга причина – поради осезаемия недостиг на хора с расо в литературата ни.
 „Борхес през целия си живот е бил там, където се срещат чудното и чудовищното – в земи, обитавани от въображаеми същества. Доколкото и аз живея в такова пространство, Борхес е добър съсед, който в труден момент може да ти даде паничка сол, купичка леща.. Реших, че трябва да подобрим комшийските си взаимоотношения като си поговорим. И разбира се, във всеки интересен разговор се включват и други хора..”, сподели за Общинското радио отец Николай Петков. 
Кои са другите ще научим в ТАМ, на 9 март от 19:00ч., когато отец Николай Петков ще представи новата си книга пред великотърновската публика. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов