Младежи дебатираха защо е важно да бъдем активни

Животът

08-03-2017, 13:14

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Дискусията събра студенти и младежки организации в Свищов

Дискусия на тема „Защо е важно да бъдем активни” срещна свищовски студенти и представители на младежки неправителствени организации. По покана на Студентския съвет, в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” гостуваха Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети в Р България, Ангел Георгиев – председател на УС на сдружение „Национален младежки алианс” и Ахмед Куйтов – председател на УС на сдружение „Институт Перспективи”.

„Първата по рода си среща инициирахме с цел да изградим такова мислене, което е подходящо за нас – младите хора”, сподели председателят на Студентски съвет при Стопанска академия Васил Филев. Той подчерта, че Студентски съвет се стреми да подпомага студентите да развиват и физическата, и интелектуалната си активност. В тази връзка Васил Филев запозна студентите с предстоящите спортни и научни прояви, които Студентския съвет ще организира в Стопанска академия до края на м. март.

Ролята на студентите в процеса на взимане на решения коментира председателят на НПСС. Представяйки организацията, Яна Вангелова припомни, че тя е основана именно в Свищов през 2000 г. и поясни как НПСС работи с институциите, свързани с решения и политики, касаещи студентската общност, с местната власт в университетските центрове и с неправителствени организации в страната и чужбина. Председателят на НПСС коментира как организацията може да помогне на студентите да реализират свои идеи и представи част от най-популярните предстоящи национални инициативи сред които са „Зимен университет”, „Летен университет”, националния конкурс „Носители на просвета”. По повод националния конкурс „Студент на годината”, тя припомни, че именно студент от Стопанска академия получи приза за 2016 г. в категория „Стопански науки”.

„Бъдете активни, защото именно от Вас зависи какво ще Ви се случва и как ще изглежда Вашата реалност – Вие можете да я променяте”, апелира Яна Вангелова към свищовските студенти. Като доказателство за думите си, тя припомни участието на първия български отбор, съставен от представители на няколко висши училища, в световното състезание по синтетична биология в Бостън, където в конкуренцията на студенти от 300 университета от целия свят, нашият отбор завоюва трето място.

Да бъдат активни и да се борят за своите мечти, посъветва свищовските студенти и Ангел Георгиев. Като възпитаник на Стопанска академия, дългогодишен председател на местния студентски парламент и два мандата председател на НПСС, той апелира към присъстващите млади хора да използват студентските си години активно като участват във възможно повече научни и практически обучения за да надграждат себе си. „Не чакайте някой друг да направи промените за Вас, ако не Ви харесва обкръжаващата Ви среда я променяйте. Използвайте енергията си на млади и търсещи хора, дръжте бъдещето си в свои ръце и се борете за желаната реализация”, каза още Ангел Георгиев.

Как могат да успяват младите хора, коментира със студентите председателят на „Институт Перспективи”. Според представените от него данни, над 19% от младите хора нито учат, нито работят. „Човек е щастлив, когато твори и когато проектира своите идеи в реални действия”, каза Ахмед Куйтов. Той поясни, че активността е в търсенето и правенето на нещо, а не е в крайния резултат и подчерта, че младите хора могат да успяват само ако имат желание да творят и създават. Гостът представи и проекти на председателстваното от него сдружение, по които студентите могат да участват в различни прояви в България и други европейски страни.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)